Omul care s-a jucat cu focul

1001 de chipuri Niciun comentariu la Omul care s-a jucat cu focul 2

Pompierul român și, mai cu sea­mă, cel ialomițean, nu este elogiat ca cel american. Nu are mașină de intervenție ultra dotată, n-are cos­tum de protecție roșu, scos ca din cutie și nici măcar nu coboară pe o bară cînd sună alarma. Mai mult, își săr­bă­torește ziua pe o dată cu ghinion, 13 septembrie.

Teodoru este pompier de doar doi ani și își poartă uniforma cu mîn­­drie. Pentru el, ordinele de la su­periori sînt ca un viciu. Îmi spune că nu refuză niciodată o intervenție și că a devenit aproape imun la i­ma­ginile „de groază” pe care le ve­de. Asta pentru că nu stinge doar in­cendii. Este în caleași timp și sca­fandru și poartă mereu în minte chi­purile copiilor înecați pe care îi scoate din Ialomița. Dar despre toa­te acestea, Teodoru vorbește in­sen­sibil: „principala apă care în­ghite oa­meni e Ialomița, chiar dacă nu pa­re ea cine știe ce. Numai co­pii am a­vut anul trecut. Noaptea te duci de­­geaba să scoți cadavre, iar oa­me­nii nu înțeleg asta…mai greu a fost la început, acum deja m-am rodat.”

Teoria umanizării

În afară de orele de studiu des­pre teoria intervențiilor, servantul novice recunoaște: „cînd mașina e mai bătrîna ca mine, adică din ‘77, misiunea noastră e aproape compromisă.” Ascunși de lumina soa­re­lui, printre APCAT-uri (Au­to­spe­ciale cu Apă și cu Tun), în adă­pos­tul cu echipamentele agățate de uși, servanții sau cum se numesc între ei: Dea­lerul, Cartofarul, Fifi, Fo­ca, Măcelarul și Domnul Limbă devin pentru o clipă oameni. Pen­tru ei, orașul e garnizoana pe care nu au voie să o părăsească decît cu a­pro­barea inspectorului-șef. În spa­țiul de dormit nu le este permis să joace cărți sau alte jocuri, ci doar a­tunci când sînt organizate acțiuni. Singurul lucru care le rămîne, după cum spune cu un zîmbet în colțul gurii Domnul Limbă, este „să joa­ce table în gînd.”

Drăghici, șeful Gărzii, a îm­pru­mutat tot felul de „termeni de specialitate” în cei 12 ani de experi­en­ță. Îmi înșiră tot felul de povești des­pre incendii, leșuri, mizerii și tră­să­turile focului. „Cînd văd un foc, am o boala așa pe el și pînă nu intru să-l sting, să-l tai, nu mă potolesc. Nu am pierdut niciodată în fa­ța lui.” A salvat vieți omenești, dar ni­meni nu i-a mulțumit, ba mai mult: „La un incendiu de apartament, cînd am luat victima în brațe din camera în care se asfixia, m-a sugrumat timp de patru minute pînă am ieșit afară.” I se pare că mirosul, gustul l-au pă­ră­sit, iar în schimb i-a crescut calitatea auzului și a văzului. S-a re­sem­­nat: „Am scos pe brațe, un om mort, ars pe tot corpul, din care se scur­geau tot felul de lichide și fără să îmi dau seama, mi-am scos o mănușă cu dinții. Asta e”, spu­ne lo­­co­te­nen­tul, care pentru o clipă conș­tientizează că s-a dezumani­zat.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top