Nervii care-ți aduc restanțe

1001 de chipuri Niciun comentariu la Nervii care-ți aduc restanțe 1

Ghinionul se plimbă cu tramvaiul 13. Din Baza 3 pînă în Copou toată lumea se plînge de cîte ceva. Fie de res­tanțe, fie de frig, dar mai ales de lipsa banilor. „Nu am mai văzut o sha­orma de cînd eram tînăr”, îi spune un student fer­­chezuit colegului său de banchetă. Își analizează părul țeapăn în telefo­nul mobil și nu uită să spună la fiecare do­uă minute.

„Bă, da’ frig e azi”. Își în­dea­să mîinile în buzunarele gecii de pie­le, care lasă la vedere o bucată des­tul de mare de piele și tace. Numai con­trolorul îl va face să vorbească, ze­ce minute mai tîrziu. De la a doua stație deja nu mai ai loc să res­piri. Călătorii par toți că se îndreaptă spre facultate. Cu mape sau ghiozda­ne se lasă legănați de tramvai. Dru­mul decurge destul de li­niș­tit pînă ce, din spatele mijlocului de transport se aud cîteva înjurături. „Eu ți-am zis că n-avem noi azi, ci are grupa cea­laltă, da’ tu nu. Boule!”. Cu­vint­ele ies de pe bu­zele roșii ale unei dom­ni­șoare. Își face loc cu coa­tele și începe să apese nervos pe butonul care des­chi­de ușa. „Nu fi proastă, nu e stație aici”, i se a­dre­seaz­ă un tînăr pe care fa­ta tocmai îl călcase pe picior. Spi­ri­te­le se liniștesc pentru puțin timp.

În a­bu­rul pe care-l inhalăm cu toții apare un bărbat solid cu tenul brunet și o cicatrice întinsă de la frun­te pînă la bărbie. La gît, poartă un ecuson pe care nu se poate citi nimic. „Biletul. Hai dă-l încoa” și contro­lo­rul se des­con­­spiră. Degeaba se îm­bul­zesc toți să coboare în stație, că ușile rămîn închise. „Cotor! N-are co­tor! Tu știi ce e ăla sau ești prea blondă?”, strigă una din fete din spa­te­le meu. Con­tro­lo­rul le ia deoparte și în­cepe a negocia. Pacea se face nu­mai după ce blonda ia aminte la spu­se­le bărbatului: „tu, frumoaso, un nu­măr de telefon și gata amenda”. Con­tro­lorul co­boa­ră cu cîțiva „vinovați”, iar fata ră­mî­ne să drăcuiască în șoaptă.

Gla­su­ri­le încep a se ridica, iar cînd o bătrînă în­cearcă să obțină un scaun liber. „Hai, mamă, că-s femeie bolna­vă”, dar fără succes. În cele din urmă, ap­­roa­pe de ultima stație, se ridică un tî­năr binevoitor: „Stai jos, că de acu­ma tre să coborîm toți”. Tocmai cînd co­­bo­­ra ultimul picior elegant din tram­vai, se aude un țipăt de groază. „Mapa mea! Unde-i?”. Domnișoara se lasă cu­prinsă de paranoia și urlă din răs­pu­teri la bărbatul ca­re o însoțește: „Vezi cine mi-a furat-o! Stai și te uiți la mi­ne! Fă ceva, am prezentarea la eco­no­mie acol­o!”. Tînărul îi zîmbește, scoa­­­te mapa de sub haină și vrea să o ia în bra­țe. „Handicapatule! Mi-ai stri­­cat tot chefu’ de facultate și azi chiar trebuia să merg!”, și tînăra plea­că în trom­bă cu un taxi din fața Facul­tății de Economie și Administrare a Afa­ce­ri­lor.

Adriana ZĂVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top