Ochii care îndulcesc defecte

1001 de chipuri Niciun comentariu la Ochii care îndulcesc defecte 29
Dragostea la vîrsta a treia

„Nu pot să spun că m-am îndrăgostit la prima vedere, ci la «prima audiție». Pe Valentina am întîlnit-o la masaj, pe cînd lu­cram la „Spitalul de Recuperare” din Iași”, își amin­teș­te Va­si­le Colidiuc. Este maseur de meserie și asta se da­to­rează faptului că acesta are dezvoltat mai bine simțul tac­til, chiar dacă a ră­mas orb în urma unui incident care i-a furat ca­pacitatea de a ve­dea lumea pentru totdeauna. S-a întîmplat acum 41 de ani, dar de fiecare dată cînd își amintește de explozia focosului de pro­iec­til, se simte de par­că ar fi fost ieri. Ea, pensionară pe caz de boa­lă, cu un defect la picior, unul fiind mai scurt decît celălalt.

În urmă cu 30 de ani, Valentina venise la un tratament pen­­tru spate la spitalul unde doctorul Vasile Colidiuc lucra, el fiind și cel care i-a recomandat un tratament complex, și im­plicit, cel care i-a urmărit îndeaproape trupul fragil.

După săptămîna în care a stat internată, au stabilit să se că­sătorească. Părinții tinerei nu au acceptat această idee, mai ales că au aflat ulterior că el este orb. „El cum merge la spital? Cum mănîncă? Cum se bărbierește?”, erau întrebările ca­re interve­neau mereu și la care nu știa nimeni să le ofere un răs­puns. Cei doi însă au continuat să vorbească prin intermediul scri­so­rilor însă lucrurile s-au complicat atunci cînd fratele lui mu­ri­se, în luna aprilie a anului 1984. Mai mult decît atît, Valentina nu era nici măcar majoră, ceea ce mic­șora posibilitățile de a fi îm­preună în mod legitim. Totuși, pe 7 iulie 1984 au ajuns la Sta­rea Civilă, și la o săptămînă, Va­lentina împlinea și 18 ani.

Vasile a aranjat o înțelegere cu unul din vecinii săi, care era cizmar de me­serie, să-i facă Valentinei încălțăminte din plută, una pentru a-i co­recta deficitul. Pentru a-l con­vin­­ge, l-a îmbătat de nenu­mă­ra­te ori, i-a plătit materia­le­le, și din prima încercare i-a făcut cea mai reușită pereche de papuci. A învățat să meargă odată cu fiica ei, Ioana și a continuat să alearge odată cu fiul lor, Va­lentin.

de Ema Teodora IORDACHE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top