„Lectura îți salvează viața”

1001 de chipuri Niciun comentariu la „Lectura îți salvează viața” 142
„Lectura îți salvează viața”

Cu geanta atîrnîndu-i de umăr și chipul radiind, Alexandru Crețu tocmai iese de la o oră de religie, căci predă pentru o clasă de-a IX-a și do­uă de-a XII-a la Liceul „Vasile Alecsandri” din Iași. Pe lîngă meseria de profesor pe care o practică din septembrie, este student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stă­niloae” din Iași, în anul al doilea de master, la „Teoria și Practica For­mă­rii Religioase”. În luna ia­nuarie a fost desemnat cel mai activ cititor al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, deși nu își mai amin­teș­te cîte cărți a împrumutat, dat fiind faptul că citește destul de mult. Măr­turisește că pînă la facultate nu prea i-au fost dragi cărțile, însă odată cu această nouă etapă a vieții sale, a înflorit și gustul pentru lectură.

Este pasionat de religie și zîm­beș­te amintindu-și că totul a izvo­rît dintr-o mică dorință, aceea de „a aju­ta oameni”. În primul an de mas­ter a început să facă voluntariat în Ita­lia, la Parohia „Torre Spaccata” din Roma, pe care a vizitat-o de 35 de ori doar anul trecut. Acolo a în­ființat și o „mini-bibliotecă” cu cărți în limba română pentru tine­rii din zonă şi, de curînd, a organizat trei excursii cu clasele la care predă, pen­tru a le arăta și elevilor săi mo­dul în care trăiesc și conviețuiesc ceilalţi.

Prin activitățile pe care le face cu adolescenții de la Biserica Talpalari, unde organizează dezbateri, jocuri și plimbări, vrea să-i ajute pe aceștia să se cunoască și să se integreze mai ușor în grupuri. Cînd nu este îm­pre­ună cu tinerii, citește despre psiho­lo­gie, medicină și știință.

Spune că „lectura îți poate salva viața”, mai ales după ce a experimen­tat asta pe pielea lui. Înainte de facul­tate, a lucrat patru ani, din care doi ca șofer de microbuz. Nu și-a do­rit să intre la facultate cînd a terminat liceul, dar după cîțiva ani în care a muncit cîte 16 ore pe zi, a decis to­tuși să-și continue studiile. În cei șase ani de cînd a început faculta­tea, Alexandru și-a încropit și o bi­blio­tecă personală, unde aproximea­ză cu timiditate că și-a aranjat pe rafturi în jur de 300 de cărți.

Tînărul poartă întotdeauna cu sine, bine pitită într-o geantă, cîte-o carte. De data asta a citit „Voin­ța”, scrisă de Roy Baumeister și John Tier­ney, în care și-a evidențiat cu galben cîteva citate care i-au plăcut mai mult și deja știe care va fi ur­mă­toarea pe care o va împrumuta. De cînd a început facultatea, nu-și mai poate închipui o zi fără lectură și chiar dacă viața de student nu este întotdeauna ușoară, comparativ cu cei patru ani petre­cuți mun­cind, se simte privilegiat că tot ce trebuie să facă în prezent este să meargă la cursuri și să citească.

de Ioana URSACHE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top