Chopin reînviat la orgă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Chopin reînviat la orgă 39
Chopin reînviat la orgă

Muzica clasică și-a făcut loc, prin­tre alte activități culturale, în fa­ța Mi­tropoliei din Iași. Încă de departe se aud sunetele pe care le aș­ter­ne pe cla­viatura unei orgi, Ionuț Scrip­cariu, un tînăr care le cîntă tre­cătorilor de pe bu­levardul Ște­fan cel Mare din Iași me­lodii clasice de Liszt, Beethoven, Chopin și alții.

Tînărul a început să cînte la pi­an cu cinci ani în urmă. Timp de un an doar a ascultat muzică clasică și a­bia după aceea a început să și exer­seze. A­cum are 28 de ani și îmi măr­­tu­ri­seș­te că pasiunea pentru mu­zica clasică a venit deodată, în ur­ma unei tragedii din familie. „Înain­te să-ncep să cînt nu eram așa, eram ca toți băieții, nu eram așa atașat de muzică, ascultam hip-hop, umblam hai-hui”, îmi po­ves­teș­te a­ces­ta despre viața de înainte de a des­­coperi pasiunea pentru muzica cla­­si­că, lucru de care se miră chiar și a­cum, pentru că nu își explică cum și-a îndreptat atenția doar către acest gen mu­zical, care continuă să îl fas­­ci­ne­ze.

„Dar după ce a murit tatăl meu, am fost foarte afectat și m-am refugiat în muzică pentru că și el iubea a­ceastă artă, dar cînta la acordeon. Asta cînd era mai tînăr, pentru că mai tîrziu a început să bea și și-a vîndut chiar și acordeonul”, îmi mai spu­ne acesta. Ionuț știe de la cei care l-au cu­noscut pe tatăl său că a fost un a­cor­deonist bun, cunoscut de mu­zi­can­ții ieșeni.

Avea 22 de ani cînd a rămas fă­ră tată și-așa într-una din zile a ascultat o melodie clasică, i-a plăcut și în­cepînd cu acea zi și-a dedicat majo­ri­tatea timpului pentru a o studia mai îndeaproape, uneori și în timp ce dor­mea îi răsunau diferite melodii în cap și după un timp a început să e­xer­seze la o orgă mică.

„Am continuat ceea ce trebuia să termine tata, și-așa am vrut să duc mai departe tradiția muzicii din familia mea, altceva nu făceam decît să studiez zilnic. Acum știu în jur de 20 de piese, fără note, fără par­tituri, le-am memorat și le am în cap”, spune tînărul trecîndu-și mîna prin pă­rul negru.

În fața publicului ieșean din fa­ța Catedralei Metropolitane vine din toamna anului 2014. „Aici chiar este un antrenament pentru mine, exer­sez, mă antrenez, dar uneori mă doa­re mîna, probabil că nu știu poziția per­fectă. Odată ce înveți notele, îți în­sușești și degetația, dar eu dacă în­văț așa după cum îmi vin mie în cap”, îmi spune și-apoi se pre­gă­teș­te pentru interpretarea ur­mă­toa­rei piese.

Tînărul cu ochi expresivi asemeni coacăzei negre, nu s-a oprit din studiu în acest timp, căci se pre­gătește pentru următoarea etapă a show-ului de televiziune „Românii au talent”, la care a participat în lu­na octombrie a anului trecut. La pre­se­lecții, acesta a încîntat juriul cu „Fan­taisie Impromptu” de Frede­ric Chopin, iar pentru următoarea e­tapă pregătește un fragment din opera lui Beethoven.

Muzica lui întoarce privirile tre­cătorilor, deși de multe ori cîntă „du­pă ureche”. Astfel, fragmentul de Bee­thoven ajunge să-și împletească su­netele cu cele ale clopotelor care a­nunță începutul vecerneiei la Mi­tro­polie. Tînărul însă nu se oprește din cîntat și concurează cu sunetul din ce în mai puternic și-asurzitor al clopotelor.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top