Hora crește ca o pîine

1001 de chipuri Niciun comentariu la Hora crește ca o pîine 3

„- Dă-mi un leu, am înghețat și vreu ceai…

– N-am, nu vezi că și eu îngheț în să­răcie?

– Atunci dă-mi o țigară…nu fu­me­zi? Păcat…”, îmi zice un boschetar as­cuns sub un palton cu vreo două mă­rimi mai mare și uns de străzile Iașu­lui. Mai poar­tă o căciulă care a fost cîndva ro­șie, iar du­pă ce pronunță acel „pă­cat…”, ae­rul din­tre mine și el, care mirosea odi­nioară a ouă alterate, acum aduce a spirt. De­za­mă­git, acesta mă lasă, ștergîndu-se cu ume­rii de mulțime.

 Cînd frigul începe să sfredelească oasele, patru femei trecute deja și de ti­ne­rețea a doua încep a învîrti o horă.

E nouă dimineața și în Piața Uni­rii sînt minus două grade Celsius. Pe lîn­gă grilajul ce îngrădește locurile pe unde vor călca oficialitățile s-au adunat pensio­na­rii, iar printre căciulele lor din blană de oa­ie mai răsare cîte o față tînără. În cele mai multe cazuri sînt jurnaliștii ca­re se pregătesc de emisiile care ur­mea­ză.

Roata lui Sorin Pisicu’

De pe scenă se aude o voce ră­gu­și­tă care salută Iașul și o prezintă pe Lau­ra Lavric, iar concertul începe cu „o horă d-aceia moldovenească”, strigă cîn­tă­rea­ța. Însă oamenii stau înțepeniți cu pi­cioa­rele de piața pavată, fiecare întorcînd din cînd în cînd capul spre cei din spate, aco­perindu-i cu o privire pătrunzătoare, de par­că i-ar număra ca pe niște boboci. A­tunci cînd frigul începe să sfredelească oasele, patru femei trecute deja și de ti­ne­rețea a doua încep a învîrti o horă.

Cea mai săltăreață dintre ele poartă în picioare opinci modernizate, cu talpă și blană pe dinafară, iar sub cojoc joacă în culori o fustă ornamentată în stil au­ten­tic, românesc. Interpreții de pe scenă se schimbă preluînd ștafeta spiritului folclo­ric unul de la altul, iar cînd se anunță ie­șirea lui Petrică Mâțu Stoian, o puș­toai­că scundă, îmbrăcată sărăcăcios și de­zor­donat începe să bată din palme și să sa­ră în sus exclamînd „Sorin Pisicu’! Sorin Pisicu’!” Prietena ei de alături începe să rî­dă obraznic, în hohote, iar aceasta cu un zîmbet tîmp îi răspunde: „fată, mie îmi place Sorin Pisicu’!”În cele din ur­mă, am­bele se prind în roata horii.

Cercul crește, femeia care poartă fus­tă națională își lasă cojocul, iar între timp, vin încolonați spre Piață oficialitățile Ia­șu­lui. Un bărbat cam de vreo 30 de ani, îmbrăcat la patru ace, în pantofi de cati­fea și sacou cu nasturi auriți comen­tea­ză luîndu-i în batjocură. „Ăștia din spate îs consilieri, uite cît de ridicol arată, huo..consilieri…niște țărani, iobagi, noi tot așa mergeam, îi luam să meargă în spa­tele nostru”, zice acesta mîndru ami­cu­lui său din dreapta.

În piață răsună solemn cîntecele pa­triotice și hora deja mare își încetinește rit­mul. După ce melodia se termină și se tre­ce la partea oficială, boschetarul cu că­ciu­la cîndva roșie se clatină prin mulțime con­tinuînd să bîlbîie amețit cele trei cu­vinte „noi sîntem români”.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top