Halat de medic încins cu centură neagră

1001 de chipuri Niciun comentariu la Halat de medic încins cu centură neagră 391
Halat de medic încins cu centură neagră

Se uită din cînd în cînd la ceas, este atentă la toți cei care in­­­tră pe ușă sau respinge apelurile cu o alunecare rapidă a de­ge­tului peste ecranul lucios al telefonului. Studenta Afsoon Jeyhooni este mereu grăbită, mereu ocupată, dar îmi spune zîmbind că nici nu ar putea fi altfel. S-a născut în Iran, dar nu a apucat să vadă prea multe răsărituri persane. Părinții săi au a­les să se mu­te în Germania, care i-a devenit și ei casă a­dop­ti­vă.

De șase ani însă și-a mai găsit o locuință, Universitatea de Me­dicină și Farmacie din Iași. O locuință pe care a purtat-o a­­proa­pe zilnic prin amfiteatre, la bibliotecă sau prin saloa­ne­le spi­talelor. E fericită însă că are unde să practice meseria de me­dic și că a simțit fiorul unui examen medical încă din pri­mii ani cînd atingi un pacient. În Germania înveți totul din cărți, ai parte mai mult de o pregătire teoretică și atît”, îmi explică fata micuță, iar ochii încep să îi scînteieze viu.

Încă din anul al II-lea de studii este și șeful anului său, iar bătăile de cap nu par să înceteze niciodată. Are timp de ie­șiri cu prietenii foarte rar și de aceea a ajuns să prețuiască pî­nă și banala cafea de dimineață înainte de începerea cursu­ri­lor. „Este foarte greu să găsești timp și de altceva. Cînd nu sînt în sala de curs sau în spital atunci mă găsești aici, la secretariat, unde fiecare vine cu cîte o problemă diferită”. Își strîn­ge umerii și pare că se face și mai mică, ca un copil care în­cear­că să se ascundă de ceva. Redevine însă rapid dezinvoltă și îmi povestește cum o pacientă a confundat-o cu un medic și i-a cerut să îi explice o ecografie.

Ritmul alert al vieții sale se domolește însă atunci cînd a­jun­ge înapoi acasă, în Germania, unde are în sfîrșit timp și pentru pasiuni, excursii sau prieteni, lucruri la care aproape a trebu­it să renunțe de cînd este în România. Odată cu începerea cursurilor de la Universitatea de Medicină a trebuit chiar să se des­partă de kimono și de Qwan Ki Do, sport la care are centura neagră. A strîns chiar și trei premii I la diferite com­pe­ti­ții de arte marțiale, dar nu regretă decizia făcută acum șase ani.

După termninarea studiilor însă nu își dorește să se în­toar­că acasă pentru a profesa chirurgia generală, ramură pe care a ales să se specializeze. Visează la un loc de muncă în unul dintre spitalele din Marea Britanie, unde poate găsi a­pa­ratură modernă și oameni de la care poate învăța și mai mult. Deo­camdată însă mai are încă de completat la secretariat cî­te­va cereri pentru colegii săi de an.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top