Cum să transformi necunoscutul în pasiune

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cum să transformi necunoscutul în pasiune 24
Cum să transformi necunoscutul în pasiune

Îmbrăcat într-o geacă groasă de iarnă, cu un fular care îi acoperă jumătate din față, Florin in­tră în cafeneaua cu fotolii albastre aducînd cu el gerul de afară. Aparatul îi atîrnă de umăr de parcă ar fi nedespărțiți. Trage scaunul de la ma­să și-și cere scuze de cîteva ori pentru întîr­zi­ere, chiar dacă a ajuns cu cîteva minute mai de­vreme. După ce se asigură că aparatul e pus în siguranță pe un colț al canapelei și își scutură ză­­pada de pe umeri, se așază la masă și își co­mandă un ceai. Florin Aionei e un tînăr absol­vent al Facultății de Arte Plastice, specia­li­za­rea Grafică. Ce îl diferențiază pe el de ceilalți co­le­gi ai săi care și-au dau disertația acum un an este pasiunea pentru fotografie care nu-l mai la­să în pace de ceva timp.

Povestește cu zîmbetul pe buze despre cît de neașteptată a fost atracția sa față de foto­gra­fie. „Un prieten m-a convins să merg cu el în­tr-un tur fotografic în Bîrnova. Nici măcar nu a­veam aparat la vremea aia, însă ideea proiectului mi-a plăcut așa mult încît mi-a stîrnit cu­rio­zi­ta­tea. Nu știam nimic despre fotografie, dar e­ner­gia colectivului m-a convins că ar trebui să mai rămîn”, spune Florin zîmbind. Mult timp a e­vitat să li se alăture celor din Clubul Fo­to­gra­fi­lor pentru că era de părere că fotografiile lui nu sînt nici pe departe la fel de bune ca ale lor. În­tr-un final, cînd a decis să se înscrie, mulți din­tre cei care-l impresiona­se în turul foto nu mai erau membri ai grupului. „Oamenii vin și pleacă, e important să știm as­ta. Pasiunea pen­tru fotografie poate fi tre­că­toare sau poate ră­mî­ne cu tine toată viața”, îmi explică ră­su­cind între degete un pliculeț de miere. Deși gă­seș­te puncte comune între f­o­­to­grafie și desen, Flo­rin spune oftînd că de ce­va timp fotografia a luat lo­cul desenului în via­ța sa. Dacă în anii stu­den­ției nu putea lăsa cre­ionul din mînă, acum e in­separabil de a­pa­ra­tul foto și se gîndește me­reu la proiecte pe care le-ar putea face.

În jurul nostru muzica ră­sună din ce în ce mai tare. Prin ferestrele localului nu se mai ve­de decît întunericul serii. Florin scoate telefo­nul din buzunar să-mi arate do­uă cadre pe care le-a surprins întâmplător, a­tunci cînd exersa. „Ma­joritatea oamenilor nu-și dau seama ce-i așa special la poza asta”, îmi spune el în timp ce pe ecranul telefonului apare o poză cu doi în­drăgostiți care se adăposteau sub lumina u­nui felinar. „Îmi place elementul surpriză și mis­terul în fotografie. Fotografia de stradă are ceva aparte. Spre deosebire de cea de studio în care fotograful își compune cadrele, în foto­gra­fia de stradă ca­drele se compun singure. Tre­bu­­ie să ai răb­da­re, dar uneori vei fi și tu surprins de lucrurile pe care le fotografiezi”, spu­ne tî­nă­rul cu încîntare.

Florin n-a investit încă foarte mul­ți bani în aparate foto, le folosește pe cele ale prie­teni­lor mai „darnici”, așa cum îi numește el. Îi place să co­lecționeze povești, ba chiar ar vrea ca în vi­i­tor să adune într-un al­bum toate per­so­­na­li­tă­țile din Iași care, din pă­ca­te, „nu sînt în­că des­tul de cunoscute”. Pînă la realizarea a­ces­tui pro­iect, Florin încă se gîn­deș­te cum să îm­bi­ne desenul și fotografia astfel încît niciuna din­tre ele să nu rămînă pe al doilea loc.

de Claudia PINCOVSKI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top