Din crezul poetic al lui Shrek

1001 de chipuri Niciun comentariu la Din crezul poetic al lui Shrek 5

Dragoș Preutescu face parte din categoria neoromanticilor cu picioa­re­le pe pămînt și capul în nori, fără ca lucrurile astea să contrasteze prea mult. Îmi vorbește cald și sincer des­pre primele încercări de lirism, scri­se pe foi pentru că, spune el, „creația e mai originală pe hîrtie”. „De la pri­ma carte nu prea știi la ce să te aș­tepți”, îmi mărturisește mai apoi, păs­trînd cîteva „file” din stîngăciile în­ceputului.

Contractul cu ti­po­gra­fia, forma­tul electronic și coperta nu au făcut parte dintr-un decor tehnic pur și sim­plu, ci a fost nevoie de o pe­ri­oa­dă de negocieri care să pună lucrurile în ordine. „Am scris și despre na­tu­ră, dar prin tema iubirii reușesc mult mai bine să folosesc figurile de stil”, continuă Dragoș sorbindu-și ciocolata caldă pe care n-ar schimba-o pen­tru nimic în lume cu țigara sau cu a­roma de cafea. „Nu am băut cafea ni­ciodată și nici nu am fumat”. Este stu­dent la Relații Internaționale și Studii Europene în anul I și absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport. A mai terminat și un master în Management și Marketing, a ju­cat fotbal, a făcut și arte marțiale. Dar mai apropiat de suflet îi este vo­lumul de poezii lansat anul trecut, cu titlul „Vreau să mă scald în iu­bi­re”.

Muză la timpul trecut

Cartea a apărut ca o poveste în doi. Înt-un alt plan al volumului, există o „ea’’ care a scris cu aceleași sentimente „o poezie mai dură”. Cea­laltă jumătate e el, Dragoș. „Po­e­ziile mele sînt și experiențe perso­na­le, dar pe multe le-am scris și din i­ma­gi­na­ție, din momentele de me­lan­co­lie”.

Tot la capitolul „inspira­ți­e”, Dra­­goș nu se sfiește să îmi spună că îi plac desenele animate. „Ultimul e­pi­sod din Shrek chiar are tente so­ci­ale”, îmi spune tînărul scriitor, cu cer­titudinea unui psiholog. Și Dragoș nu vorbește în necunoștință de cauză. „Învăț și gîndesc politica. Trebuie să a­vem un punct de vedere. Cartea mea poate doar să-i sensibilizeze pe cei ca­re nu au înțeles ce înseamnă con­du­­ită socială”.

Și totuși, „Vreau să mă scald în iu­bire”, nu e un manifest. „Am de­ve­nit o fabrică umană”, spune un vers de-al lui Dragoș, evadînd parcă din imperiul poeziei. înainte să ne des­părțim, aflu că am vorbit cu re­dac­torul-șef al revistei „Iuventa”. De atîta poezie socială, am uitat să pun la socoteală și modestia interlocutorului meu.

Adelina FULGA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top