Cu numele pe harta olimpicilor

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cu numele pe harta olimpicilor 91
Cu numele pe harta olimpicilor

„De pe la patru ani am început să fiu atras de hărți. Îmi plăcea să mă uit pe ele, să încerc să le desenez”, po­ves­tește Manuel Foșalău, în timp ce-și spri­jină bărbia în mîna stîngă. Ma­nu, cum îl strigă prietenii, este elev în cla­sa a XII-a la Colegiul Național „Emil Ra­coviță”, iar în timp ce colegii săi se pregătesc pentru examenul de baca­la­ureat, el mai are un hop – Olim­pi­a­da de Geografie. Participă la com­pe­ti­ție încă de cînd era în gimnaziu, iar da­că la început s-a întors la Iași doar cu mențiuni, în ultimii doi ani a ur­cat pe podium, obținînd premiile II și III. Rezultatele sale l-au trimis vara tre­cu­tă și mai departe, tocmai în Slovenia, la Balcaniada. După probe tensiona­te în care și-a demonstrat cunoștințele de geografie în fața altor adolescenți din Europa de Sud-Est, Manuel a ob­ți­nut medalia de argint și spune amuzat că acum e un soi de vedetă în liceu, de­și hanoracul alb pe care îl poartă și blu­gii negri îl fac să arate ca orice tînăr de 18 ani.

Manu te privește de după un bre­ton negru care îi acoperă pe ju­mă­ta­te ochii. Din cînd în cînd își mai trece mî­na prin el, dar nu pentru a-l aranja, ci pentru a încerca să-și mai ascundă din emoții. Ar putea să-ți vorbească ore în șir despre munți, ape, așezare geo­gra­fică, cifre și roci, dar simți cum înce­pe să-i vibreze puțin vocea cînd trebuie să-ți povestească cum a ajuns olim­pic. „La început mama și tata nu prea m-au susținut. Au încercat să-mi suge­re­ze să mă îndrept către informatică, pen­tru că asta e de viitor, dar acum nu au nimic împotrivă cînd le spun că vreau să urmez Facultatea de Geo­gra­fie”, spune zîmbind Manu, în timp ce își trage mînecile hanoracului, pînă îi acoperă palmele. E hotărît să ră­mî­nă în Iași, să devină student la „Cuza”, de­și ar putea fi acceptat la multe u­ni­versități din străinătate, pentru că, spu­ne el, „are toate resursele pentru a duce o viață bună”. S-a interesat de­ja de ofertele educaționale și vrea să stu­dieze Planificare teritorială, cu toate că acum, în liceu, se specializează în ma­tematică-informatică. „Mi-au suge­rat unii profesori să studiez Geografia și Informatica în paralel, dar cred că e prea mult, iar eu vreau să învăț să lu­crez în sisteme informatice geo­gra­fi­ce, care pot fi folosite la realizarea hăr­ților”, spune Manu pe un ton hotărît și te face să înțelegi că învață geo­gra­fia din plăcere, nu pentru premii sau lauri. Cea care a avut răbdare cu Ma­nu pînă a devenit olimpic este profe­soara Mihaela Lesenciuc, care a cre­zut în pasiunea adolescentului și l-a motivat să participe la competiții.

Cînd nu se pierde printre tean­cu­­rile de cărți, zeci de hărți și cifrele din geografia economică – care i-au dat ce­va bătăi de cap la început, Manu nu devine nici matematician, nici infor­ma­­tician, ci artist. Se afundă pe sca­u­nul din fața pianului, își așază parti­tu­rile pe stativ și se răsfață cu sunetele cla­pelor de care s-a îndrăgostit la cîți­va ani după ce a descoperit atlasele. Nu are nevoie de public cînd cîntă, ci doar de energie pentru a-și plimba de­getele dintr-o octavă în alta. Cînd în­toarce și ultima pagină din par­ti­tu­ră, știe că pauza se apropie de final și își amintește deja că olimpiada e în mar­tie, așa că se ascunde din nou în spa­tele hărților care îi vor ține compa­nie măcar pînă va termina facultatea.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top