De la curs în maşina de curse

1001 de chipuri Niciun comentariu la De la curs în maşina de curse 88
De la curs în maşina de curse

O mînă de studenţi coordonaţi de către şef lucr. Ciprian Ciofu și şef lucr. Gabriel Ursescu au inițiat, a­cum patru ani, proiectul „TUIAȘI Racing” care i-a plimbat de-a lungul timpului în cinci competiții „Formula Student” cu o mașină de curse, pro­iectată și construită piesă cu piesă de ei. Cu peste 16.000 de ore lucrate și a­pro­xi­mativ 30.000 de dolari in­vestiți, e­chi­pa speră ca la urmă­toa­rele com­pe­­tiții să obțină un scor mai bun și, de ce nu, să cîști­ge. „Cînd am prezentat pro­iectul în universitate, părea ce­va utopic. Sponsorii nu aveau în­cre­de­re în noi, ei credeau că niște stu­denți vor să facă bani de un șpriț și cam atît”, îmi spu­ne profesorul Ci­pri­an Ciofu, unul dintre întemeietorii echipei.

Profesorul vorbește cu mult calm și schi­țează cîteva zîmbete, mai ales atunci cînd îmi povestește des­pre prima competiție la care a participat cu ma­șina construită de către studenții de la Facultatea de Meca­nică. „Era în vara anului 2012. Noi par­tici­pam la «Formula Student Spain» și eram foarte mirați că am putut să trecem, din prima, de co­mi­sia de evaluare. Chiar și organizatorii spu­neau că puține echipe re­ușesc să facă asta de la prima participare”, ada­ugă profesorul. Atunci, în 2012, erau puși pentru prima da­tă în fața unor profesionişti care le-au verificat mașina din punct de vedere tehnic, dar și documentația afacerii. În Spa­nia, echipa „TUIAȘI Racing” a fost sin­gura echipă care a obținut avize­le tehnice de la pri­ma prezentare la concurs. Cu mul­tă încredere și ceva mai multă muncă, proiectul prin­dea contur, iar ma­și­na de curse cu­cerea kilometru cu ki­lometru circuitul Catalunya din Spa­nia.

Cînd au ajuns acasă, au început să caute noi membri și să-și mă­reas­că echipa. Dacă pînă acum mulți stu­denți ratau perioada de înscrieri, a­cum ei acceptă pe oricine și în orice perioadă, chiar dacă, în prezent, e­chi­pa s-a mărit la peste 20 de oameni. „Avem nevoie de studenți care să construiască mașina și să aibă grijă de ea, dar avem nevoie și persoane care să se ocupe de documente și de aceea acceptăm și studenți de la «Cu­za». Avem și o fată de la Jurnalism, ea o să meargă cu noi peste tot și o să facă reportaje”, adaugă Ciprian Cio­fu, în timp ce deschide ușa de la ate-lier. Atelier în care echipa „TUIAȘI Racing” transformă proiectul de pe hîrtie în ceva palpabil, adică într-o mașină foarte rapidă. Pe fundal se aud zgomote de la mașinăriile din laborator – cîteva curele se învîrt și agită aerul din jurul lor, iar, în spa­te­le sălii, trei băieți discută între ei, în­cercînd să acopere strigătele mași­nă­riilor. „La noi nu e cine știe ce, dar fa­cem eforturi. Nu prea îți cade bine, cînd la linia de start, lîngă tine, este o mașină pe care stă cocoțată sigla de la «BMW». Noi primim de la sponsori nu doar bani, ci și piese și ma­șini cu care lucrăm și ne des­cur­căm”, povestește inițiatorul proiectului
.
Mașina de curse cu care anul a­cesta studenții au participat deja la două competiții – una în Italia și al­ta în Ungaria, este expusă în clădirea în care se află birourile rectorilor și prorectorilor. După cîțiva pași, ajun­gem în fața mașinii și profesorul îmi spune că nu poate fi o bucurie mai mare pentru un student decît aceea de a participa la o competiție de cur­se cu o mașină construită de la zero cu mîinile lui. „E copilul nostru!”, ada­ugă profesorul, în timp ce se a­pleacă spre mașină pentru a-mi ară­ta că pe ea sînt urmele com­pe­ti­ți­ilor la care studenții deja au participat și de la care cei patru piloți ai echipei au scos cei mai buni timpi.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top