Cine are grija de lupișori?

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cine are grija de lupișori? 31
Cine are grija de lupișori?

Pe canapeaua roșie, Alex și Ru­xan­­dra stau așezați comod și-și zîm­­besc necontenit. În jurul lor, oame­nii joacă jocuri de societate și mai ri­di­că vocea din cînd în cînd, atunci cînd se întamplă să cîștige. Rux are părul prins într-o coadă de cal și poartă o că­­mașă albăstruie. Lîngă ea, Alex își verifică telefonul. Trebuie să plece cu­rînd să se vadă cu niște prieteni, dar mai zăbovește puțin aici. Sînt a­­mîndoi studenți, Alex în al II-lea an la Facultatea de Economie și Admi­ni­­s­­trare a Afacerilor, iar Rux în pri­mul an la Psihologie. S-au cunoscut la cercetași, iar de atunci sînt ne­des­părțiți unul de celălalt. Tot de cînd sînt ei cercetași au început să pe­trea­că foarte mult timp alături de copii. „Eu mai avusesem tangențe cu co­piii și în clasele a X-a și a XI-a cînd e­ram voluntar la Little People. Mi-au plă­cut încă de atunci. E interesant să stai pe lîngă ei, să faci tot felul de ac­ti­vi­tăți și să vezi sclipirea aia de ferici­re care la adolescenți a devenit o rarit­a­te”, îmi explică Ruxandra mutî­n­du-­și privirea dintr-o parte în alta. Alex o tot înghiontește pe sub masă și rî­de înfundat.

La cercetași lucrează amîndoi cu fetițe și băieți din clasele primare. Nic­iunul dintre ei nu poate spune cu exactitate care-i motivul pentru ca­re nu s-au plictisit încă, însă își amin­tesc amîndoi foarte bine cum au ajuns să fie lideri, adică persoane care au gri­jă și sunt în totalitate responsabile de ceea ce li se întîmplă copiilor în tim­pul petrecut cu ei. Pentru Alex, to­tul a început acum trei ani cînd, plecat în­tr-o tabără alături de cercetași de toa­te vîrstele, a ales să-l liniștească pe fratele său mai mic care plîngea pen­tru că îi era dor de casă, în loc să se distreze alături de adolescenții de vîrsta lui. „Cred că atunci și-au dat sea­ma adulții că și eu am potențial și că pot fi responsabil, chiar dacă de mul­te ori nu par”, spune el rîzînd. Un an mai tîrziu, Rux s-a oferit vo­lun­­tar și așa a devenit ajutor de li­der. De atunci, cei doi se transformă în fi­ecare duminică în personaje din „Ca­r­tea Junglei”, învățîndu-i pe mi­cuți cum să fie „puternici și cu­ra­jo­și ca Bagheera” și „comunicativi și ge­neroși ca Chill”. Sînt plini de idei și țin pasul cu energia copiilor chiar da­că, pe tot parcursul săptămînii merg și la facultate, și la muncă. Se gîndesc la jocuri noi și încearcă să-i învețe cît mai multe lucruri pe lupișori, așa cum sunt denumiți copiii din ciclul pri­mar la cercetași.

„Îmi place să-i văd cum gîndesc și-mi place să știu că-i pot ghi­da, că-i pot ajuta să ajungă la o i­de­e”, spune Rux zîmbind amuzată. Își mu­tă privirea asupra lui Alex și spune rî­zînd că dacă în copilărie mergea în fiecare sîmbătă la KidsLand, acum mer­ge în fiecare duminică la cer­ce­ta­și.

Se amuză amîndoi dîndu-și sea­ma că cea mai mare satisfacție pe ca­re le-o aduce toată munca asta este că pot fi și ei mici din nou, că pot re­nun­ța, măcar pentru cîteva ore la a mai gîn­di totul în profunzime.
Mai of­tea­ză, din cînd în cînd, la a­mintirea că nu e weekend în care să nu se tre­zeas­că devreme, însă zîm­betul rea­pa­­re pe fețele lor atunci cînd își a­min­tesc că de fiecare dată îi aș­teap­tă zeci de copii care în­cea­r­că să-i cu­prin­dă pe amîndoi cu bra­țe­le lor micuțe.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top