Cifrul ascuns care descuie paginile

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cifrul ascuns care descuie paginile 20
Cifrul ascuns care descuie paginile

„Cititul nu a omorît încă pe nimeni și dacă vrei să știi mai mult tre­buie să citești mai mult. Sînt de pă­re­re că nimeni nu le știe pe toate!”, spu­ne Ionela, în timp ce se așază încet pe o bancă de lemn din parc. Ochii ei ma­ri, cercetători, analizează atent îm­prejurimile, bucurîndu-se parcă, de natura de care sînt înconjurați.

Ionela Angheluță este studentă în anul al III-lea, la Facultatea de Istorie, iar în ultima jumătate de an a cîș­ti­gat deja de două ori premiul oferit de Bi­blioteca Centrală Universitară ,,Mi­hai Eminescu” Iași, pentru cel mai ac­tiv cititor al lunii. A început să fie a­trasă de lumea lecturii încă de cînd era foarte mică, iar mama ei îi re­ci­ta po­ezii pe care ea le reținea foarte u­șor. Cînd a mai crescut și a deprins ea însăși tainele lecturii s-a în­dră­gos­tit definitiv și nu a mai renunțat pî­nă în ziua de astăzi, deși recunoaște că a­nul acesta a consultat mai multe căr­ți de istorie decît de literatură. Aș­teaptă însă cu nerăbdare vacanță, cînd speră că va găsi timp să revină la lecturile ei obișnuite.

Printre cărțile ei favorite se nu­mă­ră titluri precum „Misterul ca­me­rei galbene”, ,,39 de trepte” și ,,Ho­tel Babilon”, iar scriitoarea ei favorită es­te Danielle Steel. Ionela are însă fa­vo­riți și în numărul scriitorilor de căr­ți istorice. ,,Îmi place foarte mult Ch­ris­topher Clark, mai ales cartea sa, «So­m­nambulii», care e despre cum a intrat Europa în Război în 1914 și ca­re pune foarte bine în ordine e­ve­nimentele de atunci”, povestește Io­nela zîmbind.

Atunci cînd a început faculta­tea, era pasionată de arheologie și își do­rea să devină arheolog, însă cu timpul această idee s-a transformat mai mult într-un hobby, iar acum atenția ei se îndreaptă spre subiecte istorice „mai însemnate”, după cum chiar ea le nu­mește. ,,Îmi doresc să aflu tot felul de lucruri, mă macină tot felul de în­tre­bări ale căror răspunsuri le cu­noaș­tem, dar pe care aș vrea să le a­pro­fun­­dez, cum ar fi, de exemplu, ‹‹din cauza cui a pornit comunismul?››”, a­daugă Ionela, trecîndu-și mîna prin păr.

Atunci cînd lucra la teme sau pro­iecte, Ionela obișnuia să îm­pru­mu­­te cîte 20 de cărți la sală pentru a fi sigură că are toate informațiile și po­vestește, cu un zîmbet sa­tis­fă­cut, cum îi auzea pe oameni șușotind –,,Cît de multe cărți are fata asta! Oa­re ce face cu ele?”. În luna martie a in­trat într-un soi de competiție cu u­nul din colegii ei ca să vadă care dintre ei citește mai mult și asta a motivat-o și mai mult să se piardă printre raftu­ri­le bibliotecii. ,,O numesc generic com­petiție, eu am luat cîte cărți mi-au trebuit, nu m-am gîndit că vreau să cîștig”, spune ea chicotind.

Ionela spune că i-ar plăcea să fie bibliotecară și să stea înconjurată de cărți de dimineață pînă seara. Prin­tre lista de dorințe pe care vrea s-o ur­me­ze la final de facultate se nu­mă­ră o călătorie în Africa și, dacă n-are să reușească asta, ar fi oricînd mul­țu­mi­tă să trăiască într-o continuă va­can­ță alături de cîteva cărți și filmele ei pre­ferate.

de Andreea CIOBANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top