Balerină peste Podul de flori

1001 de chipuri Niciun comentariu la Balerină peste Podul de flori 0

„Stai cuminte că au intrat pe sce­­nă păpușile”, îi spune Irina fe­ti­ței sale, care de vreo jumătate de o­ră foșnea o pungă de chips-uri, ne­în­țelegînd ce povestesc cei trei is­to­rici la microfon. La spectacolul „Inimi ce bat împreună – 93 de ani” or­ganizat la Ateneul Tătărași, ve­de­tele serii au fost cele opt „Bar­bie” din echipa de balet de la Co­le­gi­ul Național de Artă „Octav Băn­cilă” din Iași. Fetele au fost a­pla­u­da­te de fiecare dată cînd au a­părut în fața mulțimii, una cîte una. In­trau sărind dintr-un colț, iar pînă te o­bișnuiai cu zecile de piruete, zbu­rau în celălalt. Și la cît de firave e­rau parcă pluteau pînă în mijlocul sălii purtate de rochie. La sfîrșitul ce­lor cinci dansuri a răsunat sala de aplauze și de strigăte sănătoase care fe­licitau balerinele. „Bravooo”, ți­pa un bătrîn de lîngă mine în­dru­mîn­du-și și soția să încurajeze ele­ve­le dirijate de coregraful Rodica Fălișteanu din Basarabia. După un timp l-am văzut ridicîndu-se și ur­mă­rind festivalul de pe scări. Pe scaun a­morțise.

Frații Dreglea au amintit în cîntecele lor de deportările spre „Si­­berii fără de sfîrșit, de gheață” ca­re au înstrăinat sute de familii, rămase doar cu o salbă de amintiri și nimic altceva. Ca la săr­bă­toare, reflectoa­rele din Sala Ma­re a Ateneului e­rau țintite pe trico­lorul arborat, fără ste­mă, de altfel, fapt ce „bate la o­chi”, după cum a constat Sabin, ve­nit și el la spectacol să vadă o  ac­ti­vitate deosebită organizată de A­so­ci­ația Tinerilor Basarabeni, în a­fa­ră de conferințe la care a mai participat de cînd îl cunoaște pe unul dintre prietenii lui, Dan. Cînd au cîntat studenții de la Teologie, fe­te­le îmbrăcate cu ii asortate cu fuste lungi, iar băieții în costume negre, Sabin și-a amintit de perioada în ca­re cînta în corul bisericii că „teh­ni­ca folosită de tineri este una specială și destul de dificilă”. Oricum oa­me­nii din sală au simțit că sînt ta­lentați cei cîțiva cîntăreți. S-au ridicat de pe scaune și i-au aplaudat mi­nute în șir.

Du­pă aproape o oră de cîntece și dansuri, au început să se audă scîr­țuitul băncilor. Cînd se ridica cî­te un spectator și ieșea pe hol să se întindă puțin, tronc se izbea un scaun. În jumătate de oră cîte patru – cinci locuri pe rînd erau goale, iar tinerii și bătrînii se mutau pe margini să vadă și ultimele momente din festival. În scurt timp, ne-am ri­dicat cu toții și am cîntat „Hora Unirii”. O unire peste Prut.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top