Am întîlnit și studenți fericiți

1001 de chipuri Niciun comentariu la Am întîlnit și studenți fericiți 9

Majoritatea colegilor săi au ales Fran­ța, Germania sau Marea Bri­ta­nie, însă el și-a luat bagajul și a ve­nit în România, despre care „nici nu știam unde se află pe hartă”. Chema Garrido este un tînăr spaniol care, de mai bine de o săptămînă, e student la Universitatea Tehnică din Iași. A venit ca să își termine studiile în do­me­niul ingineriei, iar după ce a vrut să meargă în Letonia, a rămas în țara care i-a dat și cei mai mulți muncitori.

„E mult prea frig aici”, îmi spu­ne tînărul și-și îndeasă gîtul în geaca ma­ronie, în căutarea unui aer mai cald. Vremea încă îi joacă feste și poa­te ar mai avea nevoie de ceva timp ca să se adapteze, însă recunoaște, cu un zîmbet ștrengăresc, că s-ar putea să fi găsit deja leacul frigului. „Îna­in­te să vin în Iași, am stat o lună în Timișoara ca să învăț limba română, iar acolo am gustat pălinca tra­di­țio­na­lă care este foarte… tare”, iar no­ro­cul a dat peste el, culmea, și la Iași, unde a mai găsit o sticlă pălincă și la tîrgul din fața Palatului.

Program turistic, pe timp de noapte

Pentru Chema, viața de student Erasmus în acest oraș nu i-a adus mari probleme în ale schimbului in­ter­cultural și nici nu a avut vreo pro­ble­mă cu diferențele de mentalitate ca­re există, lucru verificat prin vi­zi­te­le destul de dese în localurile și clu­burile din oraș. „Noi mergem prin Master pub, în «25», apoi mai sînt unele baruri și în Copou: Best, Skye”, continuă lista, gîndindu-se la locurile pe care probabil nu mi le-a menționat.

Originile spaniole i se recunosc foarte bine prin cuvintele pronunțate în engleză, sîsîiala este de neevitat, iar cînd se încurcă, își spune mai întîi cuvintele în spaniolă, căutîndu-și în șoaptă traducerea în engleză.

„Sîntem cam 30 de «erasmuși» ca­zați în căminul T8, cîte doi în ca­me­ră, iar împreună cred că sîntem cei mai gălăgioși din cămin”, rîde Chema, însă are o scuză „sîntem spa­nioli”. Iar tot din cauza acelorași motive în Timișoara a fost păcălit de ta­ximetrist, cerîndu-i cu vreo 30 de lei mai mult, iar prietenul său a plătit 40 de euro pentru o cursă de la aeroportul din București pînă la gară.

Acum îi place țara și vede seme­strul ca pe o vacanță, la faculta­te are un singur proiect pe care-l va pre­zenta la finele semestrului și a în­ce­put să-și facă planuri pentru ur­mă­toa­rele luni; vrea să facă Hallo­ween-ul în Brașov, să dea o raită prin Repu­bli­ca Moldova și prin zonele din a­pro­piere. Nu avea o impresie foarte bu­nă despre România, dar zilele trecu­te a ținut „să-i aducă aminte” por­ta­rul de la cămin, care i-a lăsat într-o zi ur­mă­to­rul bilet: „România e frumoasă și dul­ce. Este mare pă­cat că dumneavoastră o considerați alt­fel. Ar trebui să o cunoașteți mai bi­ne. Vă mul­țu­mesc!”

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top