Tinereţe în culori

1001 de chipuri Niciun comentariu la Tinereţe în culori 341
Tinereţe în culori

Pentru Dana Ungureanu a fi profesor nu es­­­te doar o slujbă prin care trăiește zi de zi, ci un dar de a rămîne mereu tînără și energică. A stu­di­­at la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și a devenit profesoară în anul 2003, iar din 2011 pînă azi predă tinerilor de la „Palatul co­piilor” din Iași, introducîndu-i în tainele pic­tu­­rii pe sticlă. Pentru Dana să fie la catedră în­seam­nă să aibă șansa de a le explica nu doar copiilor, ci și pă­rin­ți­lor, importanța de a te lăsa pra­dă creativității și de a găsi prin ea, noi portițe că­tre lume.

Vorbește cu însuflețire despre relația de pri­e­­tenie pe care o are cu părinții ce-și aduc copiii la cursuri, care-i amintesc mereu cît de no­ro­coa­să este pentru că a avut întotdeauna sprijinul fa­miliei în a-și urmări pasiunea. Cînd a început să petreacă timp lîngă copii, care o încîntau cu ghi­dușii de tot felul, a realizat că de fapt toată ex­periența asta este „izvorîtă din iubirea celor mi­ci” și că aceasta înfrînge oricînd de­za­mă­gi­ri­le.

În sala de curs, Dana Ungureanu se plim­bă e­nergică printre micii pictori, unora ex­plicîndu-le, pe alţii ajutîndu-i să traseze li­nii­le cu penso­nul. „Dacă aș fi Baba Cloanța, nu ar mai veni ni­meni la orele mele”, spu­nea, în timp ce se miș­că frenetic printre bănci, răspîndind zîmbe­te și încurajări celor ce încă nu și-au dat seama ce pensoane să fo­lo­sească. Privind-o de la dis­tan­ță, ți se pare că a devenit și ea un copil, cu un surîs larg și plin de bucurie. „Asta fac eu aici, dau aripi co­piilor!”, adaugă Dana surîzînd în timp ce le arată prichindeilor cum să urmeze con­tu­rul imaginilor.

Chiar dacă simte că uneori „oamenii nu a­­pre­ciază și nu înțeleg importanța educației în via­ța noastră”, nu se plînge de neajunsuri. A­ici a visat să fie, pentru că „respiră profesia as­ta”, du­pă cum recunoaște adesea, și pentru că este foar­te ușor să-i învețe pe cei mici, să-i în­țeleagă și să-i ajute. La fel ca orice altă me­se­rie, și viața la catedră este plină de surprize pi­perate cu haz. Acum ceva vreme, un elev de-al ei, întrebat de ce nu a pictat copii în lu­cra­­rea sa, deși tema era copilăria, a răspuns scurt – „Copiii mei dorm”.

de Ioana URSACHE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top