Un robot cu sirenă

Scor la pauză Niciun comentariu la Un robot cu sirenă 2

În timp ce noi plimbăm arbitrajul în lesă de la DNA la tribunal și-na­poi, englezii stîrnesc un (nou) cuib de viespi în rîndul fluierașilor de pe întregul glob. Insularii s-au gîndit că n-ar fi o idee rea să ins­ta­leze ca­me­re video performante pen­tru a va­li­da deciziile la limită ale ar­bitri­lor.

Momentan, s-au rezumat ca ele să urmărească doar linia por­ții, pentru fazele în care mingea se în­că­pă­țînează să treacă prea aproa­pe de tu­șă ca arbitrii, aflați la zeci de me­tri depărtare, să poată observa.

Un exemplu este cazul UEFA, care au ținut să mai adauge încă doi arbitri la meciuri, special ca să ju­de­ce fazele din preajma tușelor pe ca­re se află și linia porții. Doar că a fost un eșec complet, presărat cu gre­șeli grave încă de la început. Prin ur­mare, soluția electronică pa­re cea necesară. Ne aducem, poa­te cu drag, aminte cum se certa Năstase cu un mo­șulet care ținea linia pe fileul de tenis ca să își dea seama cînd era neț, pînă să se ins­ta­leze sistemul de avertizare electronic. Și mai mult, rugbiștii au în­ce­tat demult să se mai certe cu ar­bi­trii, aceștia din urmă putînd să con­sulte înregistrarea la marginea terenului de fiecare dată cînd au du­bii în luarea unei decizii.

Și atunci, de ce nu i-ar prii și fotbalului un astfel de sistem? Pen­tru că fotbalul, în general, nu este în stare să gestioneze încrede­rea. Prin natura sa, este un joc cu multe de­cizii subiective, care trebuie luate de un singur om, fără in­flu­ențe de pe băncile de rezervă sau din teren. Or cînd fiecare de­ci­zie îi este contestată, cum mai poa­te avea acel om încredere în ochii săi? Și dacă va greși de cîteva ori, cum vor pu­tea jucătorii să aibă în­cre­dere în el? Dacă nu va fi reglementat corespun­zător, un meci va du­ra 500 de mi­nute, va avea o co­misie de analiză și se va face pauză după fiecare fault pentru a se vedea locul exact, distanța zidului, duritatea loviturii și dacă a fost intenționat sau nu. Pen­tru că fiecare jucător va contesta fiecare decizie. Așa au fost învățați.

Noi în schimb, am fost învățați cu fotbalul așa cum e. Iar greșelile nu îl fac să fie decît savuros.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top