Sîntem gata de Rio? Nu prea

Scor la pauză Niciun comentariu la Sîntem gata de Rio? Nu prea 8

Prima oară cînd am auzit de Cupa Mondială a fost pe la vreo șase ani, cînd Franța reușea să cîștige finala în fața Braziliei. Nu erau doar niș­te meciuri de fotbal ca cele pe care le jucam împreună cu prietenii în parc, ci era un spectacol în ade­vă­ra­tul sens al cuvîntului. Nu­me ca Ga­briel Batistuta, Vieri, Ri­val­do sau Zi­dane erau trecute pe tot felul de cartonașe de la gume cu care ne în­tre­ceam în teancuri de colecții, iar moș­negii de la scara ve­ci­nă se certau zilnic pe seama e­chi­pe­lor, dar se îm­păcau imediat la me­ciu­rile României.

Acum însă, Campionatul Mon­dial și-a pierdut aproape toată ma­gia. Facem melodii prostești încer­cînd să-i redăm popularitatea, me­ciu­rile devin recunoscute pentru de­clarațiile de dinainte și după, iar a­fa­­ce­rile dubioase încep să iasă la i­vea­­lă. Săptămîna trecută de exemplu, New York Times publica un ar­ti­col des­pre un raport FIFA, în care ex­plica cum cinci meciuri de la cam­pionatul din 2010 fuseseră a­ran­jate de către ma­fia pariurilor.

Totodată, arti­co­lul prezintă și po­­vestea unuia dintre ar­bitrii com­pe­tiției, care a depus 100.000 de do­lari primiți drept mi­tă într-o bancă din Africa de Sud. Res­pectiva su­mă a fost atît de mare pen­tru Statul African, încît banca i-a dat arbi­tru­lui o monetă come­mo­ra­tivă. Mai apoi, în seara respectivă, aflat cu fluierul pe teren în întîl­ni­rea dintre Africa de Sud și Guatemala, toa­te deciziile acestuia au fost foar­te îndoielnice, precum două lovituri de penalizare pentru presupuse hen­țuri în careu. Totodată, cei de la New York Times avertizează că din cauza situației fi­­nan­ciare a fe­de­ra­ți­ilor de fotbal și ediția din acest an a Cupei este vul­nerabilă la aranjamente.

Nici măcar brazilienii nu sînt foar­te entuziasmați de Mondialul care va începe peste cîteva zile și zil­nic desfășoară cîte un protest. Prin­cipala lor nemulțumire este legată de faptul că în organizarea com­pe­ti­ției s-a depășit cu milioane de do­lari bugetul prevăzut, asta în timp ce po­pulația aflată la ghetourile din Rio sau alte mari orașe moare de foa­me, iar proiectele pentru infrastructură au rămas doar pe hîrtie.

Ronaldo, care este membru al Co­mi­tetului de Organizare, e de par­tea pro­tes­ta­ta­ri­lor și și-a de­cla­rat susținerea pen­tru aceștia spunînd că „după toate cîte s-au întîmplat mi se par absolut le­gi­time. Populația are doar de pier­dut”. E adevărat, nu cunoaștem situația ex­actă din Bra­zi­lia, însă în mo­men­tul de față nu doar brazilienii ar trebui să ia ini­ți­a­tivă, ci toată lumea fotbalului.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top