Cu săbiile ruginite

Scor la pauză Niciun comentariu la Cu săbiile ruginite 0

Scrima nu a fost niciodată un sport corect. În ea e nevoie de o singură lovitură pentru a dărîma toată cariera unui sportiv de top. Secretul stă în sincronizare și în tehnică. Tre­buie să știi cînd să parezi, cînd să te retragi și cînd să-ți „înțepi” adversa­rul. Nu e timp de gîndire, totul trebuie să țină de instinct, iar o jumă­ta­te de secundă poate însemna pa­tru ani de antrenament irosiți în încerca­rea de a obține o medalie la Jo­cu­ri­le Olimpice.

Însă, ca și multe alte „boli”, odată ce ai fost infectat, nu mai poți să te vindeci. Din păcate la noi e greu să rămîi bolnav. Pentru puș­tii care n-au nici bani de tramvai să ajungă la club pentru antrenamente, este esențial să aibă acea pasiune care poate duce chiar spre nebunie.

Însă pentru unii politicieni, cu­vîn­tul sport este sinonim cu promo­va­re. Medaliile cîștigate de către cam­pionii noștri la Londra au fost fo­lo­site ca pretext pentru unii să-și cata­pulteze numele și să-și lustruiască armurile strălucitoare în timp ce une­le echipamente din sălile de antrena­ment sînt mai vechi decît pereții care le-nconjoară. Drept dovadă, nici în ziua de azi medaliații din 2008 de la Beijing nu și-au primit banii pro­miși de la stat.

Săptămîna trecută, dintre cele pa­tru regine ale spadei, doar Ana Ma­ria Brînză a anunțat că-și va re­în­ce­pe antrenamentele. Simona Gher­man și Anca Măroiu au declarat că vor lua o pauză pentru a deveni ma­me, iar Loredana Dinu peste două săptămîni va decide clar ce va face în continuare. Londra nu a decurs precum se așteptau, căci cele patru fete, campioane mondiale și euro­pe­ne, au terminat pe locul șase la în­tre­cerea pe echipe, Ana declarînd tot săptămîna trecută că „a fost un concurs ratat”.

Nici la băieți nu e foarte clară situația, căci pentru aceștia, nici fe­de­rația și nici comitetul olimpic nu au propus deocamdată vreun plan pentru viitorul apropiat. Astfel, rămînînd fără indemnizație și fără bursa olimpică, sportivii nu au o situație financiară clară și trebuie să decidă pînă la sfîrșitul anului dacă se vor retrage sau nu.

Așadar, este greu de prevăzut cum va evolua la noi scrima, într-o perioadă în care pînă și modelele ce vor rămîne cu siguranță pe pano­u­ri­le de istorie ale cluburilor se gîndesc să-și pună sabia în teacă.

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top