Univers virtual de buzunar

Primul răcnet Niciun comentariu la Univers virtual de buzunar 15
Univers virtual de buzunar

Închipuie-ți cum ar fi să ajungi în cinci mi­nu­te la Beijing, în inima imperiului chinez și să simți pulsul aglomerației infernale de a­co­lo. Sau ai putea ajunge din România în Franța într-o secundă, doar prin apăsarea unui bu­ton. Rapiditatea și accesibilitatea sînt princi­pi­ile pe care mizează realitatea virtuală și se pare că Samsung explorează tot mai mult din teritoriile acestei lumi virtuale. Odată cu lan­sa­rea smartphoneurilor de vîrf Galaxy S7 și S7 Edge, compania sud-coreeană scoate pe pia­ță dispozitivul Gear Virtual Reality. Ga­d­ge­tul este replica headset-ului Oculus Rift și constă într-un dispozitiv care se pune pe cap și acoperă ochii utilizatorului, introducîndu-l pe acesta într-o lume construită după bunul său plac. El poate fi folosit numai cu seriile Note 5, Galaxy 6 sau 7, iar în cîteva secunde acesta construiește o lume fictivă, cu grafice desprinse parcă din realitate.

„Credem că realitatea virtuală este urmă­toa­rea platformă de computing și sîntem bu­cu­roși să îi avem pe cei de la Oculus par­te­neri, pentru a seta împreună standardele rea­li­tății virtuale mobile și pentru a aduce aceste dispozitive revoluționare mai aproape de utilizatori”, a declarat JK Shin, CEO și pre­șe­din­te IT&Mobile Division, Samsung Electronics. Odată cu lansarea Gear VR, Samsung pășește în­aintea Apple în clasamentul smartpho­ne­urilor.

Cu un unghi de vedere de 96 de grade și cu senzori inteligenți de proximitate și giroscop, Gear VR permite utilizatorului să experimenteze o lume filtrată de un ecran tactil. Cei de la Samsung vor să revoluționeze modul în care utilizatorii își stochează amintirile. Dacă pînă acum ele puteau fi înregistrate și viziona­te de pe telefonul mobil, de acum încolo, cu Gear VR, va fi ca și cum oamenii retrăiesc o amintire la nesfîrșit. Practic, dispozitivul pla­sea­ză utilizatorul exact în centrul acțiunii, unde el este personajul principal.

Astfel, interacțiunea dintre oameni și dispozitivele mobile devine mai puternică, mai aproape de realitate, dar, în timp, va da și o dependență mai mare. Imaginați-vă oameni care merg pe stradă cu un dispozitiv negru pe ochi, parcă rupți din filmele Science-Fiction. Atașamentul față de dispozitive va deveni mai mare, iar interacțiunea umană va scădea in­vers proporțional cu acesta. În curînd, oamenii vor ieși în oraș cu prietenii pe un front virtual, fără să părăsească efectiv dormitorul lor.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top