Google intră în sala de operații

Primul răcnet Niciun comentariu la Google intră în sala de operații 10
Doctors

Google vrea să-și pună în aplicare ca­pa­ci­tățile tehnologice și să contribuie la moder­nizarea instrumentelor chirurgicale. Astfel gi­gan­tul Google și compania farmaceutică John­son & Johnson (J&J) își propun să realizeze noi roboți chirurgicali, o nișă în expansiune în ultima vreme. Departamentul de la Google spe­cializat pe științele vieții va lucra îm­pre­u­nă cu filiala companiei americane J&J de dispo­zitive medicale, Ethicon, pentru a crea o plat­for­mă chirurgicală de asistență robotizată ca­re utilizează inteligența artificială pentru a a­ju­ta doctorii în chirurgie. Roboții vor interve­ni în operații chirurgicale minim invazive, o­fe­rind medicilor un control, o precizie mult mai mare, și pacienților diminuarea tra­u­me­lor pacienților. Astăzi există deja unele siste­me ce permit medicilor să controleze de la dis­tanță dispozitive în interiorul corpului pa­cien­tului pentru a diminua rănile de in­ter­ven­ție și de a reduce pierderea de sânge și formarea de cicatrici.

Cele două firme vor explora imagistica me­dicală avansată, bazată pe senzori, care ar pu­tea completa abilitățile chirurgicale, prin sca­narea vaselor de sînge, celulelor nervoase, mar­jelor tumorale sau a altor structuri im­por­tante care ar putea fi greu de observat cu ochiul liber sau pe un ecran. Sistemul de apropiere în timp real va fi utilizat pentru a suprapune in­for­mații importante necesare în timpul in­ter­venției chirurgicale care sînt de obicei afișate pe mai multe monitoare plasate în jurul chi­rur­gului, cum ar fi imagini pre-operative, rezultatele testelor de laborator și detalii de la operațiile chirurgicale anterioare. „Așt­ep­tăm cu nerăbdare să se dea în explorare cel mai deș­tept software care ar putea ajuta chirurgii cu informațiile de care au nevoie la momentul po­trivit în timpul unei operațiuni”, a declarat Andy Conrad, șeful echipei de la Google.

Echipa de la departamentul de științe ale vie­ții de la Google este în curs de dezvoltare. A­ceștia au mai implementat sisteme care pot de­tecta cancerul și atacurile de cord, folosind nano-particule, și au lucrat la lentile de contact inteligente, care conțin senzori capabili să mo­nitorizeze semnele de diabet.

Toate progresele tehnologice sînt bine-ve­ni­te în toate domeniile vieții, dar mai ales în medicină, unde există loc pentru inovarea me­todelor de tratament a bolilor avansate. Ră­mî­ne să vedem cît de rapid se mișcă fondatorii a­cestor proiecte și cît de accesibile vor fi și pen­tru pacienții simpli, care nu dispun de su­me enorme de bani.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top