Pasările nu mai zboară în țările calde

Primul răcnet Niciun comentariu la Pasările nu mai zboară în țările calde 17

Internetul gratuit, necenzurat, potrivit Orga­­ni­za­ției Națiunilor Unite este un drept uman, la care toți au acces și la care toată lumea are dreptul de a-l folosi. În unele țări, însă, a căror conducere sau regim nu sînt acceptate de populația statului, în­­că se încearcă limitarea navigării pe web prin blo­­ca­­rea accesului la anumite pagini.

Joi, 20 martie, Recep Tayyip Erdogan, prim mi­nis­trul Turciei, a interzis accesul la platforma de socializare Twitter cetățenilor din țara sa, pe mo­tiv că „este folosită pentru a transmite in­for­ma­ții false”.  Nu a durat mult pentru ca diferite gru­pări să protesteze acțiunea guvernului, una din ele fiind „Turkish Youth Union”, a cărei membri au ieșit vineri cu bannere și pancarde pe străzile din Ankara pentru a-și cere înapoi dreptul de a co­mu­nica pe Twitter. Utilizatorii turci de Internet au folosit și alte metode pentru a critica încercarea prim ministrului de „a eradica platforma”, du­pă cum a declarat acesta, prin mesaje text, conexiuni la internet DSN sau a browerului Tor, prin ca­re pot accesa Undernetul. Astfel, aproximativ un mi­­lion de tweets (postări pe Twitter) au fost pub­li­ca­te pe 21 martie doar de către turci și 7.3 mili­oa­ne pînă a doua zi, ceea ce înseamnă că în 48 de ore, pe platforma de socializare s-au postat 17 mii de mesaje pe minut.

Turcia nu este prima țară în care platfor­me­le de socializare sînt considerate de conducerea sta­tului drept o unealtă pentru trasmiterea de „in­for­mații false”. Pînă în 2011, Tunisia avea o po­lit­i­că prin care cenzura anumite pagini de pe Internet și bloca accesul utilizatorilor la Facebook sau You­tube. Pînă atunci, președintele Zine El Abi­dine Ben Ali a interzis accesul la paginile contra­can­di­da­ți­lor săi și a diferitelor grupări care organizau  miș­cări politice.

Tot în 2011, în Egipt a fost blocat accesul la site-uri precum Hotmail, Google, Twitter, dar și comunicarea prin telefoane mobile. Ambele țări au făcut parte din seria de proteste ce au pornit în diferite state ale Orientului Mijlociu și Africa de Nord, manifestări care au fost denumite „Pri­mă­vara arabă” și-n urma căreia diferite regimuri po­litice au fost abolite. Printre care și cea a Tu­ni­siei și Egiptului.

Interzicerea Twitterului în Turcia coincide cu o conferință Ted Talks din Vancouver, în care a fost invitat Edward Snowden, fostul analist CIA ca­re a dezvăluit pe Internet proiecte guver­na­men­ta­­le. Acesta a vorbit despre libertatea In­ter­ne­tu­lui punctînd că „drep­turile contează pentru că nu știi ni­cio­da­tă cînd o să ai nevoie de ele. Oamenii ar tre­bui să tri­mită un mesaj celor dragi sau să că­lă­to­reas­că cu trenul fără să-și facă griji că cineva îi ur­mărește sau le limitează acțiunile”.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top