Soluția pentru aglomerație

Primul răcnet Niciun comentariu la Soluția pentru aglomerație 9

Unul dintre cele mai practice și populare mij­loace de transport alternative în zilele noastre, cel puțin în anumite state, a devenit trotineta electrică. Interesul pentru ea a crescut foarte mult în ultimii ani, atîta timp cît orașele sînt din ce în ce mai aglomerate și traficul este un adevărat calvar la orele de vîrf.

Chiar dacă pentru multă lume Xiaomi e cunoscut ca fiind un producător de telefoane și alte mici gadget-uri, compania e prezentă și în cate­goria de vehicule electrice, iar modelele pe care le are sunt foarte căutate. Cel mai popular model al lor este trotineta electrică Xia­omi Mi-Jia M365, fabricată dintr-un aliaj de aluminiu, special concepută pentru adulți.

M365 dispune de un motor cu puterea de 250 W, capabil să atingă viteza de 25 km pe oră, însă se poate selecta modul de eco­no­mi­si­re a energiei, care limitează viteza la 18 km pe oră. Bateria are capacitate de 280 Wh, astfel că posesorul mijlocului de transport pe două roți poate să acopere o distanță de pînă la 30 km, așa că oricine poate ajunge și se poate întoarce cu succes de la birou. Mai puțin cei supra­pon­de­rali, pentru că acest vehicul este conceput pentru persoanele în formă, greutatea ma­xi­mă pe care o poate suporta fiind de 100 de kg.

Trotineta este prevăzută cu sistem dublu de frînare. Roata din față dispune de un sistem antiblocare de tip E-ABS, în timp ce roata din spate este dotată cu frînă pe disc, iar în felul acesta reușește să reducă distanța de frî­na­re cu patru metri, reacționînd rapid și o­prind tro­tineta eficient chiar și la viteză maximă. Poate fi luată cu ușurință la birou pentru că are o greutate de 12.5 kg și poate fi pliată precum o trotinetă obișnuită, ghidonul se prinde cu ajutorul claxonului de aripa din spate, iar acest lucru se poate face în doar cîteva secunde. Astfel, este ușor de transportat în metrou sau alte mijloace de transport.

Claxonul clasic, frîna de mînă, farul cu LED, patru LED-uri care indică capaciatatea ba­te­ri­ei, precum și butonul pentru pornire sînt pre­zen­te pe ghidon. Farul din dotare este unul tip LED, foarte puternic, oferind o vizibilitate foarte bu­nă pe timp de noapte. Pe aripa din spate este prezent un stop care se aprinde odată cu activarea farului, dar și atunci cînd frînezi.

Trotineta poate intra în rîndul gadget-u­ri­lor inteligente, pentru că deținătorii de smartphone pot instala aplicația NineBot sau Xiaomi Home pentru a se conecta la vehicul. Astfel, ei vor pu­tea activa unele funcții sau seta ca luminile să se aprindă singure imediat ce o vor porni. Pe ecra­nul telefonului pot vedea nivelul bateriei tro­ti­netei precum și puterea, viteza și voltajul aces­teia în timp real. O încărcare completă du­rea­ză aproximativ cinci ore și jumătate de utilizate. Suficient chiar și pentru cei care vor folosi tro­ti­neta pentru plimbările de weekend prin parc.

de Diana CIOBANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top