Controversa din jurul lui „X”

Primul răcnet Niciun comentariu despre Controversa din jurul lui „X” 5
Controversa din jurul lui „X”

Pentru cei care încă nu au aflat, Apple a lan­sat oficial luna trecută trei noi smartphon-uri, respectiv iPhone 8, iPhone 8 Plus şi iPhone X a­lături de Apple Watch 3 şi Apple TV cu re­zo­lu­ţia de 4K. Festivitatea a avut loc pe data de 12 septembrie, în teatrul care poartă numele fon­datorului, Steve Jobs, din noua clădire a com­paniei. Deşi cei mai cîrcotaşi spun că nu prea sînt diferenţe majore între iPhone 7 şi iPhone 8, smartphon-ul lansat aduce totuşi cîteva no­u­tăţi. Apple a renunţat la tradiţionala carcasă de aluminiu, noile modele avînd spatele din sti­clă pentru încărcarea mai uşoară prin wireless, un procesor mai rapid şi un design mai atractiv, telefonul fiind mult mai uşor şi subţire. De a­se­menea, se aduce şi o îmbunătăţire în ceea ce priveşte recunoaşterea facială prin existenţa mai multor senzori foarte sensibili.

Deşi noul iPhone lansat anul acesta era de aşteptat, controversele au apărut atunci cînd în loc de două, aşa cum s-a obişnuit, au fost lan­sa­te trei telefoane. iPhone X i-a făcut pe fanii Apple să fie indecişi în ceea ce priveşte a­chi­zi­ţio­na­rea unui nou smartphone, dar şi să se în­tre­be ce se întîmplă cu iPhone 9, dacă deja a a­pă­rut iPhone 10/X. Explicaţia venită imediat de la CEO-ul companiei, Tim Cook, i-a lă­mu­rit însă că Apple lucrează deja la lansarea de anul vi­i­tor a lui iPhone 9, urmat peste un an de iPhone 10, iar iPhone X a fost lansat doar pentru a săr­bători cei zece ani de cînd compania a a­pă­rut pe piaţă cu primul telefon.

Considerat cel mai bun smartphone Apple la momentul actual, lansarea oficială a lui iPhone X a fost însă sursă de inspiraţie pentru nişte me­me-uri amuzante, care au circulat săp­tă­mî­ni­le trecute pe reţelele de socializare. Tim Cook, CEO-ul companiei Apple, ne asigura că „şan­se­le ca cineva să păcălească funcția FaceID sînt una la un milion!”, lucru destul de amuzant du­pă ce, cîteva minute mai tîrziu, Craig Fe­de­ri­ghi, Senior VP al Apple în cadrul diviziei de Software Engineering, a avut un mare „fail” pe scenă în momentul în care a vrut să demonstre­ze cît de uşor şi repede se deblochează telefo­nul cu noua tehnologie. Recunoaşterea facială nu a mers din prima deoarece necesita o parolă.

Deşi toată treaba a durat cîteva secunde, iar Federighi a luat repede telefonul de re­zer­vă ducînd cu succes demonstraţia pînă la capăt, acesta a ţinut să explice, ulterior, că momentul de pe scenă nu a fost din cauza unei erori la softwere-ul tehnologie Face ID, ci a fost vina unui membru al echipei care se ocupa de pre­gă­ti­rea telefonului ce urma să fie folosit pe scenă. Dispozitivul necesită un cod PIN care trebuia tastat înainte de a debloca telefonul prin re­cu­noaş­terea facială sau amprentă, iar cel care s-a ocupat de asta a uitat să introducă PIN-ul şi apoi să îl pună pe masă.

Dacă iPhone 8 şi fratele său mai mare, iPhone 8 Plus, se află deja în vînzare cu preţuri care se învîrt în jurul a 800 de euro, pentru iPhone X, fanii Apple mai trebuie să aştepte o lună pînă vor putea să pună mîna pe telefon.

Articole similare:

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top