Pastilele cu telecomandă vor avea forma literei „Y”

Primul răcnet Niciun comentariu la Pastilele cu telecomandă vor avea forma literei „Y” 35
Pastilele cu telecomandă vor avea forma literei „Y”

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Draper și de la Brigham and Women’s Hospital au gîndit o pilulă care va putea fi controlată wirless prin intermediul tehnologiei bluetooth. Această „pastilă” va putea fi capabilă să distribuie medicamente în funcție de nevoile fiecărui pacient și, avînd în vedere că poate rămîne în organism pe o durată de o lună de zile, aceasta poate fi programată să elibereze cîte o doză de medicament la intervale regulate sau chiar și atunci cînd organismul reacționează într-un anumit fel. Cu alte cuvinte, pe viitor este posibil să nu ne mai îngrijoreze faptul că am putea uita să ne luăm medicamentele la o anumită oră. Pilula, care va fi produsă cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, ar putea fi programată să distribuie un anumit medicament atunci cînd simte că organismul a contactat diferite infecții sau răspunde la anumiți alergeni.

De asemeni, pilula ar putea funcționa și ca dispozitiv de monitorizare a sănătății, „utilizatorul” acestei tehnologii avînd posibilitatea să primească diferite informații despre starea sa de sănătate direct pe telefonul mobil. O altă funcție pe care această pilulă ar putea să o aibă este aceea de a „comunica” cu alte dispozitive medicale sau implanturi, ori va putea trimite informații despre starea unui pacient direct pe telefonul mobil al doctorului, care va putea înțelege mai bine starea de sănătate a pacientului.
La astfel de dispozitive se lucrează de cîțiva ani, cercetătorii fiind interesați cu precădere de funcții precum distribuirea de doze exacte și la intervale regulate de timp, tratamentul bolnavilor de HIV sau malarie fiind, spre exemmplu, unul extrem de strict.

Pilula ar putea fi alimentată de acidul gastric

O tehnologie similară a fost dezvoltată în 2016, cînd au fost realizate planurile pentru un dispozitiv în formă de stea cu șase brațe. Acest dispozitiv putea fi înghițit cu ajutorul unei capsule care se dizolva în contact cu sucul gastric. Noul dispozitiv are însă forma literei „Y” și va putea fi ingerată, de asemenea, cu ajutorul unei pilule care se dizolvă. Forma aceasta ar permite dispozitivului să rămînă în stomac pentru o lună, moment în care se va desprinde în mai multe bucăți și va putea fi eliminat prin tractul digestiv.
În acest moment, pilula este proiectată cu patru compartimente care pot fi încărcate cu diferite substanțe. Tehnologia permite ca pachetele să fie realizate din diferiți polimeri care să elibereze medicamentele treptat, însă există în plan aceste compartimente să poată fi deschise și cu ajutorul tehnologiei wireless.
Cercetătorii explică faptul că această pilulă va putea fi controlată de la mică distanță, încercîndu-se în acest fel să se limiteze posibilitatea ca o persoană rău-voitoare să se conecteze și să manipuleze setările inițiale.

În ceea ce privește alimentarea cu energie, dispozitivul este prevăzut cu o baterie standard, însă cercetătorii iau în calcul ca pe viitor să se folosească o alimentare cu ajutorul unei antene sau chiar să se găsească o soluție prin care acidul din stomac să alimenteze dispozitivul cu energia necesară. Cercetătorii lucrează la tehnologie și încearcă să aducă noi modificări acesteia, să includă tot felul de senzori și noi modalități de eliberare a medicamentelor. Deocamdată, primele teste au fost făcute pe porci, iar pînă la primii subiecți umani va mai trece cel puțin doi ani.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top