Robotul care va încerca „să-ți intre pe sub piele”

Primul răcnet Niciun comentariu la Robotul care va încerca „să-ți intre pe sub piele” 17
Skinbot

În viitor animalele de companie ar putea să nu mai aibă blană, nu vor cere de mîncare și va fi nevoie doar să le pui în priză din cînd în cînd. Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) lucrează la următoarea generație de tehnologie personalizată, un robot care să se tîrască pe corpul „stăpînului”. Astfel, acesta ar deveni un soi de asistent artificial, așa cum sînt Siri și Alexa, capabili să înțeleagă posesorul dispozitivului și să interacționeze cu acesta.

Numele noului robot este Skinbot și se va putea mișca pe pielea posesorului cu ajutorul picioarelor care au abilități adezive asemănătoare cu cele ale lipitorilor sau cefalopodelor. „Ideea îi face pe roboți să se deplaseze pe corpul tău, ca niște tovarăși robotici mici care să te ajute”, a declarat Artem Dementyev, doctorand MIT. Ideea realizării acestui robot a pornit de la dorința de a descoperi noi moduri de utilizare a dispozitivelor portabile, cercetătorii dorindu-și ca dispozitivele să nu mai fie statice, asemeni ceasurilor, ci să poată interacționa fizic cu posesorul.

„Roboții epidermici” se atașează direct pe piele cu ajutorul ventuzelor, asemănătoare celor pentru masaj, iar acesta ar fi primul robot care se poate urca, la propriu, pe piele. Cercetătorii care lucrează la acest proiect își doresc ca noua invenție să funcționeze ca un animal de companie, dar ar putea prelua și o serie de funcții medicale, printre care monitorizarea anumitor boli și chiar oferirea de prim ajutor. „Văd roboții ca pe niște medici mici pe care îi poți comanda să vină într-o cutie mică chiar la tine acasă”, a declarat Artem Dementyev. Cercetătorii mai spun că robotul poate avea un microscop, iar cu ajutorul acestuia dispozitivul ar putea să primească informații despre posesor. Astfel, acesta ar putea inspecta eventualele semne de cancer sau alte probleme ale pielii. De asemenea, robotul ar putea monitoriza ritmul cardiac și ativitatea musculară, însă pentru reușita proiectului este nevoie în acest moment să se găsească o soluție cu privire la alimentarea cu energie, dar și o rezolvare cu privire la crearea unui model mai compact. Prin urmare, pînă la a avea un mic animăluț metalic care să ne urmeze peste tot și să ne țină companie va mai dura, măcar încă cîțiva ani, pînă cînd bateriile compacte vor putea înmagazina suficient de multă electricitate încît să facă noua invenție și una practică.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top