Valurile strigau „Balcic”

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Valurile strigau „Balcic” 14

Titlu: „Balcic. Micul paradis al României Mari”
Autor: Lucian Boia
An: 2014

Editură: Humanitas
Gen: Istorie

„Nu la Balcic visau românii atunci cînd s-au înverșunat să anexeze Cadrilaterul. Sim­­țeau doar că trebuie să dobîndească ceva.” Timp de aproape trei decenii poporul nostru a avut alipit la malul mării sufletul celei mai controversate și puternice prezențe feminine din România.

Înrămată în formă literară, istoria pre­zen­tată de Lucian Boia în cartea sa cuprinde per­soanele care au însuflețit Balcicul, dar și si­tua­ția politică a României Mari. Astfel că Emanoil Bucuța, Elina Brătianu, Octavian Moșescu, Nicolae Tonitza gravitează în jurul per­so­na­li­tății reginei, ceea ce oferă romanului o tentă feministă. Deși autorul susține că nu regina este actorul central al cărții și că personajele au contribuit în mod egal la con­stru­irea orașului, acesta trădează o simpatie pen­tru femeia ce pare ca o sabie de oțel într-o teacă de mătase.

După ce Carol a părăsit țara, „ar fi putut fi ea regentă, dar pe lîngă faptul că, potrivit legilor și mentalităților românești, era greu de conceput o asemenea poziție pentru o fe­me­ie, nici prin gînd nu i-ar fi trecut lui Brătianu să așeze la vîrf o asemenea per­so­na­litate (mult prea puternică și im­pre­vi­zi­bi­lă)”. Autorul recunoaște că Maria „nu era chiar o femeie ca toate celelalte”. Avînd instinctul de conducător în sînge, era considerată su­pe­rioară regelui Ferdinand datorită per­so­na­lității pasionale și puternice. Ea nu a fost un protector doar pentru „Orașul alb”, ci și pen­tru soldații răniți în timpul Războiul balcanic, pe care îi îngrijea personal.

Autorul trădează o simpatie pentru regina Maria, care pare în întreaga carte ca o sabie de oțel într-o teacă de mătase.

În mod paradoxal, romanul prezintă for­ma­rea unui tărîm de basm bazîndu-se pe iz­voa­rele istorice. Autorul doreşte să di­fe­ren­ție­ze istoria de mit, să despartă eveni­men­te­le și oamenii de poveștile care s-au construit în­tre timp în jurul lor. De-a lungul paginilor sînt inserate fotografii din acea epocă pentru a crea o imagine cît mai veritabilă a tre­cu­tu­lui.

Refăcut capitol cu capitol, poză cu poză, Balcicul este „micul paradis” românesc pes­te care se umbrește spiritul unei suverane. Chiar dacă orașul a revenit la vecinii noștri, el ne aparține în continuare prin legătura stabilită de regina Maria.

Ana-Maria BUCUR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top