Scribul lui Masson

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Scribul lui Masson 3

AURORA este tot, un tot ex­ha­ustiv și indestructibil. Este ero­tism cu bucle de aur și șoaptă constan­tă care ajunge fugar la urechi­le călăilor înainte de căderea fa­­ti­di­că a securei. Este ființă și statuie, templu, stafie a veacurilor și ți­păt al condamnaților la moarte în­gro­pați în propriile lor dune de nisip, cu tot cu oase, carne, sînge și la­me­le roșiatice ale crimelor minții care au asmuțit deșertul asupra lor.

Michel Leiris, un tînăr învolburat în mișcarea suprarealistă, cînd a scris romanul, (pe care avea să îl publice abia cu 20 de ani mai tîr­ziu, în 1946) capturează de­mo­nii in­teriori în temnița unui deșert sterp, pătat doar de neființa neantului ca­re înghite viul, în nopți de în­do­ia­lă. În mansardele mucegăite ale min­ții, „timpul trece alunecînd în paralel cu dalele, curgînd de-a lun­gul coridorului și urmîndu-i ser­vil conturul pînă la cele mai im­pro­babile unghere”. Omul este as­cet derizoriu al psihicului său si­nu­os, iar oroarea și supliciul către zei vin doar să-l salveze din consis­tența de granit a statuilor din jur ca­re-l amăgesc în jocuri perfide că-i împărtășesc umanitatea carnală.

Textul, încărcat de comparații som­ptuoase, curge în secvențe ca­re se leagă ca vergile unui lanț cu zale stranii, unele încruntate, ran­chi­unoase și pline de dezgust, altele îmbătate într-un fericit a­ban­don de sine.

Romanul-simbol „Aurora” al lui Leiris încearcă să unească într-un singur element complet concretul și inefabilul ființei umane, ca într-un mojar în care se catalizează de­o­potrivă mucegaiurile putrezite, a­dierea deșertică a nisipului și la­me­­le unui pumnal cu trei tăișuri. Pes­i­mismul este un zgîrîie-nori cu opt­zeci de etaje, moartea și ființa se întrepătrund, ca la final, pasta cu o consistență in­des­criptibilă să re­u­neas­că un chip de granit cu ochi în­sîngerați care să-și strige fără pre­get numele pes­te milenii: „AU­RO­RA”.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top