E viu în poezie

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la E viu în poezie 26
E viu în poezie

„Era pentru prima dată cînd simțea, total și fără echivoc, lipsa de greutate a lumii” spune Dan Coman, despre tînărul Mihai Codreanu. Printr-o scriitură vioaie, nu extrem de complexă sau încărcată de date care-ar trăda documentarea amplă realizată înaintea punerii textului pe hîrtie, Dan Coman face o trecere rapidă prin copilăria și tinerețea lui Mihai Codreanu. Mai bine de trei sferturi din biografie ți-l arată fiind deja adult, protagonist al unor episoade menite să-i contureze cît mai bine unele trăsături pe care autorul cărții le-a văzut ca fiind demne de menționat și fără de care pare că n-ar fi perceput o readucere a lui Mihai Codreanu în literatură.

Astfel, îl întîlnim pe strada „Lăpușneanu” sau în odăile diverselor redacții ale revistelor ieșene ale vremii pe Mihai Codreanu drept un scriitor elegant, distins și – prin ceea ce spune și face – extravagant. Conștient atît de calitățile, cît și de defectele pe care le are, Codreanu trece drept un prieten de nădejde și un personaj nelipsit de la chefurile personalităților din lumea literară. Felul în care acționează, atunci cînd are de rezolvat o chestiune care-l privește strict pe el, sau care-i pune prietenii în situații neașteptate, reușește să construiască imaginea unui om puternic, influent și perfecționist. Povestirea lui Dan Coman ajută cititorul rapid să-și apropie imaginea unui Mihai Codreanu care, după cîteva zecei de pagini, devine aproape previzibil.

Fără să insiste prea mult pe partea sentimentală, autorul biografiei acordă o deosebită atenție carierei și rolului poetului în lumea literară. Textul abundă de lirism și faptul că Dan Coman scrie despre poetul Mihai Codreanu folosindu-se de pasaje descriptive care te-ndreaptă ușor către poezie și, pe alocuri, îmbină proza cu versuri ale scriitorului – nu fac decît să-ți spună, împreună, cît de mare a fost poetul Mihai Codreanu și cît de important era el, sfătuitorul, în lumea literară a Iașului, printre poeții tineri care încercau la rîndul lor să-și găsească drumul venind săptămînal, în salonul în care el îi aștepta în fotoliu, îmbrăcat în costum, cu motanul în brațe.

Sursă foto: Editura Muzeelor Literare Iași

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top