Prescripție cu voce tare

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Prescripție cu voce tare 3

Nina există, se dezvoltă și res­­piră printr-o scriitură albă și e con­­știentă de asta. „Este o con­ști­in­­ță organică, mă gîndesc la cre­ie­rul meu, la substanțele lui moi, la miile de ramificații care mă fac să mă îndoiesc; mi-e frică să nu al­terez acest mecanism, «mîna li­be­­­ră», mîna care povestește. Mi-e frică să pierd totul, să plasez su­­biectul fără verb.

Mi-e frică să-mi destrucuralizez limbajul”. Ni­na nu există prin ea însăși. E­xis­tă prin miile de imagini care i se perindă prin fa­ța ochilor min­ții. Derivă în fi­e­ca­re clipă în trecut, dintr-un ma­so­chism spiritual de care are ne­vo­ie pentru a se cu­ră­ța de toate scîr­bele care îi pă­tea­ză prezentul și care o îm­pie­di­că să se gă­seas­că.

Asta e mereu cel mai greu. Să își dea seama dacă Prietena e a­­co­­­lo în realitate și nu e un pigment al propriei imaginații. Dacă o­chii ca­re o privesc constant de undeva de afară sînt ai ei sau ai Doc­to­riței, care o analizează cînd stă în­tinsă pe canapeaua a­ce­ea. A ci­tit undeva că există oa­meni cu per­­so­nalități multiple, că în a­ce­lași trup pot să existe cinci per­so­na­li­tăți și de atunci nu poa­te să nu pu­nă la îndoială sîn­ge­le și su­flul gre­oi al prietenei. Scri­e gîn­dind și gîndește scriind și îi e frică de a­min­tirile din Rennes și din Alger. Cînd era un co­pil, Pri­­etena nu o tulbura și Ba­­le­ri­na nu îi furase inima și su­fle­tul pen­tru totdeauna.

„Vo­cea gîn­­­durilor” se în­chea­gă sub for­­ma unui flux circular de inferen­țe, pleacă dintr-un punct și par­cur­­­­ge un labirint sinuos al pro­­pri­i­­lor frustrări reprimate. Este o car­­­te fără paragrafe care transcri­­e u­na după alta, fără ciorne sau pla­­­nuri prealabile conurile um­bro­a­se din mintea unei femei su­gru­­ma­­tă de îndoieli, fie ele în le­gă­tu­ră cu propria sănătate min­ta­lă, se­xu­­alitate sau trecut. O ste­no­­­gra­mă a unui psihic căruia nu i-a ră­mas nimic altceva decît o sin­­ce­ri­ta­­te care cade mistuitor, în a­­verse.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top