Moarte pe patul de dragoste

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Moarte pe patul de dragoste 12
proust

Iluziile nu ţin de foame. Acest fapt este bi­ne evidenţiat în „Sfîrşitul geloziei şi alte po­­vestiri” de Marcel Proust. Istorisirile tan­­dre şi descrierile detaliate se încrucişează cu dialogul care dinamizează întreaga ac­ţiu­ne.
Sînt abordate teme ale iubirii, ale mor­ţii, ale timpului.

Personajele se sustrag con­di­ţi­ei lor, iar încercarea de a aparţine unei al­te lumi, îi duce de cele mai multe ori la pier­derea substanţei care îi defineşte ca oa­meni.

Moartea este surprinsă prin ochii unui co­pil care, obişnuindu-se cu imaginea ei, de­­vine imun cînd o întîlneşte în chipul un­chiului său. În faţa ei uiţi toate momentele ne­plăcute ale vieţii, iar persoanele dragi îţi i­nundă amintirile. Gustul acesteia îl simţi a­bia atunci, cînd ştii că nu mai ai cum să o pri­meşti înapoi.

Autorul nu se limitează doar la în­fă­ţi­şa­rea unor întîmplări, ci abordează şi teme fi­lo­sofice, utilizînd numele de Augustin ca o tri­mitere către Sf. Augustin, filosof care a tră­it între anii 345-430 d.H. pentru a sugera în­ţelepciunea. El îi oferă sfaturi tinerei Vi­o­lante care, în încercarea de a descoperi no­u­tatea şi de a se încadra în mediul urban, pierde valorile morale pe care le avea în tim­pul vieţii sale în sat.

În scrierile sale Proust urmăreşte şi com­portamentul oamenilor în contact cu dra­gos­tea, acordînd o atenţie deosebită psihi­cului uman. Personajele sale, naive la în­ce­put, urmează un traseu al degradării spirituale, confundînd iubirea platonică cu cea sen­zuală.

Marcel Proust, prozator şi eseist fran­cez, marchează despărţirea dintre romanul eu­ropean și formele tradiţionale. Îşi gă­seş­te inspiraţia izolîndu-se şi meditînd a­su­pra aspectelor esenţiale vieţii, dar mai ales asupra timpului, sub toate formele sale.

„Sfîrşitul geloziei şi alte povestiri” a­du­ce idei sintetizate, momente ale vieţii surpri­nse în puţine pagini, file presărate cu e­sen­ţă literară şi influenţe filosofice. Scrierile lui Marcel Proust atrag prin subiectele co­mu­ne, tratate într-o manieră diferită.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top