Multe probleme, puțină voință

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Multe probleme, puțină voință 10

Titlu: „Dear Life”
Autor: Alice Munro
An: 2014

Editură: Litera
Gen: Biografie

„Gîndul că aş fi putut-o sugruma pe sora mea mai mică, adormită în patul de sub mi­ne şi pe care o iubeam mai mult decît orice altceva pe lume. Nu e o nebunie sălbatică, ci una aproape în joacă. O sugestie leneşă, som­noroasă, maliţioasă, care părea să aştepte aco­lo de multă vreme.” Există ceva malefic în cel mai ascuns ungher din mintea noastră. Ceva ne determină să facem lucruri ne­bă­nu­i­te de care suntem conştienţi, dar care, totuşi, vrem să se întîmple. Autoarea a trăit aceste clipe şi a construit cartea pe baza lor, şi-a destăinuit povestea prin intermediul lui Amundsen. Fata pe care ceva sau cineva o îndemna să îşi omoare sora. Gîndurile ucigaşe au chinuit-o şi nu au lăsat-o să doarmă multe nopţi la rînd, pînă cînd tatăl ei a vindecat-o.

În „Dear Life”, scriitoarea canadiană Alice Munro își expune gîndurile criminale de­clanşate de lucrurile pe care le vedea în ju­rul ei în copilărie. Cînd mer­gea la bi­bilo­te­că însoţită de mama sa, vedea pe stradă femei violate sau maltra­ta­te. Atît prin povestea ei, a femeii ce îşi re­cons­tituie copilăria, cît şi prin in­ter­me­­diul celorlalte femei care apar în car­te, au­toarea scoate în evidenţă tipurile de oa­meni în care ne-am putea transforma în funcţie de vîrstă şi de cei care ne înconjoară.

Autoarea își expune experiențele din copilărie prin intermediul poveștii sale și a altor femei.

Experienţa tinerei mame, care își dorește mereu să călătorească, își face un plan, ia bi­le­te de tren şi  pleacă într-o excursie alături de fetiţa sa, este cea dintîi lecţie. Lucrurile s-au schimbat cînd femeia a crezut că şi-a pier­dut fata în tren. Multiplele întrebări din min­tea ei, sîngele ce îi gonea prin vene şi i se ur­ca la cap în timpul căutării fiicei, au făcut-o să realizeze cît de important este propriul copil şi că nimic nu ar trebui să îi mai distragă aten­ţia de la el. Nu ştia că iubirea faţă de copilul tău trebuie să fie nemărginită, însă şocul pier­derii fetiţei a făcut-o să realizeze că nu ca­rie­ra trebuie să fie pe primul loc în inima sa.

Avorturile, adulterele, divorțurile, acciden­tele, sinuciderile, bolile ca Parkinson, Alz­hei­mer sau relațiile cu membrii familiei sînt prin­­cipalele probleme pe care Munro le în­chi­de în cele 336 de pagini. Realizată pe do­uă planuri, cartea împarte femeile în cele care da­torită experiențelor trăite realizează im­­por­­tanța iubirii, a copiilor și a familiei și cele ca­re ră­mîn sub stăpînirea furiei, a invidiei și ge­lo­ziei.

de Adelina MEILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top