În grădina lui Napoleon

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la În grădina lui Napoleon 3

După ce s-a îndrăgostit de capita­la franceză („Un englez la Paris”), Michael Sadler a decis să traver­se­ze iarăși Canalul Mînecii pentru a lo­­cui cîteva săptămîni la țară. Ajuns în Toison, un sat cu 216 locuitori, și e­­­chipat cu o mînă de semințe de praz, Sadler speră să-și transforme gră­di­na pe care a găsit-o ca fiind un a­de­vă­rat „spațiu amazonian”, în cîș­ti­gă­toa­rea con­­cursului anual de grădinărit.

Cu un savuros umor britanic, car­­tea ni-i prezintă pe francezi, vă­zu­ți prin ochii unui „iubitor de ce­ai”, blînd cu natura și animalele, cîr­co­ta­ș și puțin depravat în timp ce în­cearcă să se integreze în comunitate. Și nu-i ușor, mai ales atunci cînd dai găuri cu ciocanul pneumatic pen­­tru a planta le­gumele din grădină și nici glumele cu Ioana D’Arc nu prind.

După cum aflăm mai tîrziu, să­te­­nii sînt foarte șireți și inventivi în a­­ce­lași timp. De la rocker-ul care și-a pus pe cîmp tranzistori ce cap­tea­ză pos­turi de radio ca să sperie ciorile, pî­­­nă la mecanicul bun la toate, la ca­re mergi atunci cînd vrei să să-ți schim­bi electrocasnicele. Monsieur Du­mas este recunoscut pentru faptul că, du­pă fiecare furtună mai serioasă, lu­mea vine la el cu cîte un calculator, televi­zor sau mașină de spălat. Acesta, vî­ră cablurile aparatelor într-o priză mul­tiplă din garaj să le pră­jeas­că circu­itele, pentru a le pregăti de mo­men­­tul în care agenții firmelor de a­si­­gurare vin în inspecție.

Încercînd să-și cunoască ve­ci­nii, autorul ajunge în repetate rînduri în situații penibile. Știe că cel mai bun mod prin care te poți înfrăți cu un fran­cez este la un pahar de vin, be­rea lip­sind total din vocabular. De a­ce­e­a, atunci cînd se întoarce acasă de la su­permarket, portbagajul ma­și­nii îi este îndesat cu baxuri de chardonnay.

Diferențele dintre cele două țări nu se limitează doar la oameni, ci și la animale. Dacă șobolanul en­gle­ze­sc stă pitit pe undeva și se uită la televi­zor, cel francez trage la măsea și fa­ce sal­turi sinucigașe de pe grin­zi­le a­co­pe­rișului.

După o serie de peripeții care te vor lăsa cu dureri de maxilar, cu a­ju­torul unor șiretlicuri, protagonistul reușește să cîștige mult rîvnitul concurs de grădinărit. Iar în final, după ce își găsește iubirea, decide să ră­mî­nă în Toison permanent.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top