Lumină în deruta sonetelor

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Lumină în deruta sonetelor 13
Necunoscutul Mihai Codreanu

Vila „Sonet” de pe strada Rece din Iași nu este pentru mulți decît un alt muzeu lite­rar din oraș. De aceea Viorel Ilișoi s-a ho­tă­rît să intre cu lupa în casă și să îl descopere, în special lumii ieșene, pe „Necunoscutul Mi­hai Codreanu”, așa cum este intitulată car­tea sa. Cînd deschizi pentru prima dată vo­lumul și observi versurile înșirate ală­turi de numele criticilor precum George Că­li­nes­cu și Alexandru Philippide, ai impresia că este o carte de comentarii literare din care trebuie să înveți pentru examenul de ba­calaureat. Dar argumentele critice nu fac decît să dea o notă de verosimilitate personajului și să îi pună în balanță meritele cu greșelile și viciile.

Printre altele, Viorel Ili­șoi încearcă, pe alături, o scurtă interpre­ta­re a versurilor, dar nu se avîntă în co­men­tarii. Însă nici nu este nevoie pentru că nu acesta este scopul cărții. Ideea centrală urmărește să scoată din anonimatul autoh­ton personalitatea Mihai Codreanu. Auto­rul reușește să demonstreze că un sonetist din secolul al XIX-lea nu este foarte diferit de tinerii de astăzi. Iar ca dovadă a caracterului său nepotolit ne aduce un sonet a­ni­­versar scris de poet pentru prietenii lui în care se plînge de bătrînețe „Mi-e sexul vestejit și tîmpla sură-/ «Nu-nvie morții, e-n zadar, poete»”. Iar un prieten al autorului a recunoscut că melodia versurilor vine sin­gură și că ar merge puse pe muzică folk sau rock.

Descrierea temperamentului ludic, șar­mant chiar și la bătrînețe, nu l-a împiedicat să arate și latura creativă care a fost re­com­­pesată cu numeroase premii literare. Iar pe scena Teatrului Național din Iași s-au jucat piese scrise sau traduse de el. Puțini sînt cei care știu că este unul dintre cei 47 de tineri care au pus bazele Societății Scri­i­to­ri­lor Români alături de Emil Gârleanu și Mi­hail Sadoveanu. Viața lui Mihai Co­drea­nu este zbuciumată, plină de umor și or­go­liu, dar atinge performanțe. Iubirea pentru propriile poezii l-a făcut ca atunci cînd ve­de­rea îl împiedica să scrie, să dicteze versu­rile prietenilor săi.

Printre rînduri se simte atracția pe care o are Viorel Ilișoi pentru personajul său. În­cearcă să dezvăluie publicului toate fe­țe­le poetului analizînd de la comportamentul zilnic, la prieteni, soții și amante. Însă autorul a intrat în pielea unui avocat care își apără acuzatul de uitare, de cei care nu îi cunosc opera și de toți cei care susțin că a închinat sonete regimului comunist.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top