Dificultatea de a citi despre ceva simplu

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Dificultatea de a citi despre ceva simplu 30
Dificultatea de a citi despre ceva simplu

Ca să te camuflezi printre protagoniștii conturați meticulos de Italo Calvino în cele 15 proze scurte adunate între coperțile verzi ale cărții „Iubiri dificile”, trebuie să te transpui, rînd pe rînd în pielea unui soldat, tîlhar, funcționar, fotograf, iar din cînd în cînd să te metamorfozezi și personaje feminine și să iei parte la aventuri neîmpărtășite care pot părea chiar ridcole.

Tradusă în 2018 de Geo Vasile și Eugen Uricanu, „Iubiri dificile” a fost inițial publicată în anul 1970, în Italia și explorează, cu un stil scriitoricesc așezat, în care nu se poate citi niciodată graba, acele momente banale, triviale, care apar, la un moment dat în viața fiecăruia dintre noi. Fie că e vorba de o situație jenantă, ca cea a femeii care-și pierde slipii în „Aventura unei înotătoare” sau de altele care-și au doza de realism, autorul reușește să injecteze în colecția de proze fragmente ale vieții de zi cu zi, părți ale vieții care sînt cel mai adesea trecute cu vederea. Deși numele îți poate da impresia că urmează să te scufunzi în lectura unor povești de dragoste, multe dintre cele 15 povestiri nu au nicio legătură cu romanțele dintr-un cuplu. Ceea ce încearcă mai degrabă autorul să facă este să schițeze poate cele mai complicate sentimente pe care le explotează cu ajutorul personajelor atît de diverse care vorbesc despre dificultatea de a trăi simplu într-o lume mînată de convenții. Astfel, decupînd bucățele de viață, Calvini descrie simplele aventuri ale unei femei care nu-și dorește decît să se simtă bine și fără să fie în preajma soțului ei, a unui cititor care vrea doar să citească, a unui fotograf care-și dorește să imortalizeze orice moment. Deși poate părea că prozele n-au nicio legătura cu dragostea, acestea explorează „iubirile dificile”, cele care n-au neapărat legătură cu persoanele, ci doar te fac să plonjezi în interiorul tău.

Împărțit în două părți inegale, „Iubiri dificile” și „Viață dificilă”, volumul te poartă agale printre cuvintele care uneori par să capete un alt sens decît cel deja atît de bine cunoscut. Se întîmplă însă uneori să te împotmolești în lectură, să ai impresia de saturație din cauza abundenței de cuvinte folosite pentru a exprima o situație simplă, însă dacă nu te poticnești, după cîteva paragrafe totul ia din nou un curs normal, iar poveștile curg încetișor, calm, fără să te grăbească.

Sursa foto: www.procarti.ro

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top