Un Watergate cu păr portocaliu

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Un Watergate cu păr portocaliu 16
Un Watergate cu păr portocaliu

L-am cunoscut pe Bob Woodward în 2016, la o conferință de presă pe care a ținut-o în SUA, la Departamentul de Stat. Urmau alegerile în cîteva zile, iar Woodward, jurnalist recunoscut la nivel internațional pentru investigația Watergate, realizată alături de colegul său Carl Bernstein, a fost singurul om pe care l-am auzit în toată perioada de vreo trei săptămîni pe care am petrecut-o în State vorbind despre faptul că Hillary Clinton nu are asigurată cîștigarea alegerilor, că este un om care a involuat în ultimii ani, s-a retras în sine, și că întocmai împotriva acestui tip de candidat are șanse cele mai mari Donald Trump. Cîteva zile mai tîrziu, Donald Trump devine noul președinte al SUA, iar Bob Woodward accelerează proiectul său, care se va materializa în septembrie 2018 – „Fear: Trump in the White House”, o investigație în 400 de pagini despre Trump, oamenii din jurul său, cele mai importante decizii luate și, în special, cele mai importante decizii care nu au fost luate.

O carte construită pe „deep background”, cu documente interne din Casa Albă și mărturii luate sub protecția completă a anonimatului, de la surse de primă mînă, care au participat la multe întîlniri directe cu Trump din care au ieșit nevenindu-le să creadă lucrurile pe care le-au auzit acolo. Frica din cartea lui Woodward nu e a lui Trump, care e descris ca un personaj obsesiv-compulsiv, un mincinos patologic, afacerist prin conjunctură, care judecă tot ce înseamnă relații internaționale prin prisma interesului personal. Un om jucat pe degete de personajele din anturajul său, în special ginerele și fiica, care și-au insinuat propriile interese jucîndu-l pe degete, apăsînd pe pedală suficient de tare încît să îl facă să interacționeze.

Deciziile economice sînt descrise ca jocuri de șansă, în care unii dintre consilierii raționali îi luau de pe birou hotărîrile prin care decidea, într-un ritm fantastic de rapid, retragerea din tot felul de parteneriate internaționale cu impact catastrofal asupra schimburilor economice din SUA și din lume. În cartea lui Woodward, deciziile luate în jurul lui Trump sînt luate de oameni zeloși, care-i confirmă părerile, dar, mai grav, unele dintre ele sînt sugerate de Fox News, un Antena 3 american, pe care Trump îl ore în șir în fiecare zi.

Concluzia cărții confirmă și argumentația lui Woodward, Trump ajunge să fie părăsit de cei mai apropiați susținători încă din timpul campaniei, președintele american fiind conturat ca un mincinos patologic, care-și schimbă părerea în cinci minute de cînd a finalizat o convorbire telefonică. Iar cea mai mare lipsă de respect o are față de generalii americani, pe care-i consideră lași și responsabili de războaiele pe care nu le va cîștiga niciodată SUA, desfășurate în zonele de conflict latent din Orientul Mijlociu. „Fear” ne arată un președinte care joacă la ruletă viitorul țării în fiecare zi și nu cîștigă niciodată.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top