De la dormitor la reflector

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la De la dormitor la reflector 1

Nu știu cît de multă lume din Iași mai urmărește sau a urmărit vreo­dată „Equals three” (emisiu­nea lui Ray William Johnson). Totuși, pentru cine nu știe des­pre ce e vorba, RWJ analizează în fiecare epi­sod trei clipuri care fac vîlvă pe YouTube, de cele mai multe ori făcînd bășcălie de cei din filmu­leț sau de persoana care l-a filmat.

Iar cînd nu există material proa­spăt pe Internet, re­ciclează filmu­lețe de acum trei, șapte ani și în­cearcă să com­penseze pentru lip­sa de pro­xi­mitate temporală cu glume e­xa­gerate și de mul­te ori cam stupi­de. Pînă a­cum, nimic nou. E plin You­Tube-ul de dă­tă­tori cu pă­re­rea, oameni lip­siți de ocupație ca­re, în loc să produ­că conținut ori­gi­nal, stau și co­men­­tează materia­­lul urcat de al­ții. Și totuși, de ce ori­ce epi­sod din „E­quals three” fa­­ce un milion de vizualizări în­tr-o zi și între 5-9 milioane de vi­­zua­li­zări într-o lună?

Răspunsul e simplu. E ca di­fe­rența dintre un ziar sau un portal de știri și un blog. „â3” nu e doar o chestie făcută din pasiu­nea u­nui internaut plictisit sau în­flă­că­rat, ci are o echipă și un pro­iect edi­torial în spate. O echipă ca­re lu­crează la comentarii așa cum lu­crează o redacție la su­biec­te și ca­re nu lansează un clip pî­nă nu are o formă coerentă, care să se po­trivească profilului stabi­lit. RWJ e ca Gâdea. Apare singur cînd vor­bește despre orice, dar a­re o în­treagă echipă în spate, ca­re îi șop­tește, care îl îndrumă și ca­re, prac­tic, creează conținutul pre­­zen­tat de el. Și e amuzant că de foar­te multe ori își dă cu fir­ma-n cap, cum ar fi în cele foar­te mul­te ocazii în care face mișto de hip­steri, cînd chiar el poartă o­che­lari cu ramă groasă, țepi și ha­­­no­rac în dungi și promovează mu­­zică „alternativă”.

Și, ca la orice produs de succes, trebuie să ne încordăm pu­țin mușchiul ochiului critic cînd îl pri­vim. Cu cît clipurile anali­za­te sînt mai amuzante sau de succ­es, cu atît îi ies și glumele mai bi­ne, iar cînd materia primă e de proas­tă calitate, o dă în penibil, în­cercînd să compenseze prin poan­te exagerate. E interesantă e­voluția emisiunii (arhiva are epi­soadele de doi ani încoace). Din păcate, a­ceas­tă evoluție se referă mai mult la calitatea imaginii (și nu a conținutului) și la nu­mă­rul de vizualizări.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top