Colindele împart mărul discordiei

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Colindele împart mărul discordiei 7

Întrebare: Ce au în comun postul public TVR 3, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și grupul de colindători „Dor transilvan?” Nu, răspunsul nu este lerul sau spi­ritul Crăciunului care a invadat majoritatea programelor de televiziune. La fel ca în bancurile seci, care încep cu o astfel de întrebare, și răs­pun­sul este unul pe măsură: o plîngere.

Problema celor trei derivă din perioada premergătoare Crăciu­nu­lui, cînd pe 6 decembrie, postul TVR 3 a difuzat în cadrul emisiunii „A­pa­să pe verde” un colind care a fost considerat „cu tentă anti­se­mi­tă”. Mai exact, ansamblul „Dor tran­sil­van” a interpretat o piesă în care ter­menul „jidov” apare de mai mul­te ori, concluzia fiind că ar avea un mesaj ascuns față de o colindă obișnuită. Acest lucru a stîr­nit o serie de indignări, avînd în vedere că de obicei, cîntecele de acest gen se rezumă la versuri care au în vedere nașterea lui Iisus Hris­tos sau bucuria Crăciunului. Versurile problematice „A născut un fiu frumos, anume Iisus Hris­tos/ Toată lumea i se închină, numai jidovii-l îngînă” se pare că fac par­te din folclorul arhaic românesc, au o vechime de 100 de ani.

Pe principiul „a arunca pisica moar­tă în ograda vecinilor”, pro­ble­ma a fost purtată de la o instituție la alta, cu greu găsindu-se firul gre­șelii. Mai întîi a fost reclamată de către Grupul pentru Dialog Social și Revista 22 atît la CNA, cît și la Consiliul Național pentru Comba­te­rea Discriminării, urmînd ca mai apoi Societatea Română de Tele­vi­ziu­ne să sublinieze că alegerea coli­n­delor interpretate de ansamblu a­par­ține Centrului de Con­servare și Pro­movare a Culturii Tradiționale Cluj. Astfel, situația a ajuns la urechile președintelui Fe­de­­rației Comu­ni­tă­ții Evreiești, Robert Schwartz, care so­li­cită scuze pu­bli­ce, considerînd si­tua­ția una îngrijo­ră­toa­re și, potrivit lui, în nici un caz nu poate fi vor­ba despre o gre­șeală. Mai mult decît atît, Am­ba­sada Statului Israel a apreciat gestul fiind unul „foarte în­gri­jo­ră­tor, avînd în vedere că un astfel de colind a apărut în media româ­neas­că, în special la TVR” și aș­teap­tă de asemenea scuze în mod public. Se pare că primirea co­lin­dă­torilor xenofobi în emisiune i-a cos­tat pe cei de la TVR 3 apro­xi­ma­tiv 50.000 de lei, sumă care ar fi a­co­pe­rit prestația mai mul­tor grupuri din întreaga perioadă a Crăciunului.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top