Colectiv a ajuns pe Discovery

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Colectiv a ajuns pe Discovery 8
Colectiv a ajuns pe Discovery

Tragedia din clubul Co­lec­tiv, din noaptea de 30 octombrie 2015, a unit sub un văl al durerii și al re­voltei români din toată țara care au organizat la acea dată ma­nifestări de susținere a victi­me­lor incidentului care au atras atenția și compasiunea unei lumi întregi.

„O scînteie care a schimbat pri­mari, miniștri, un guvern în­treg”, așa este descris tragicul eve­niment în documentarul intitulat „Dezastrul din Colectiv” pe care Discovery Channel l-a di­fu­zat în premieră, pe 13 martie, la ora 22.00.

Cele 44 de minute ale documentarului prezintă în ordine cro­nologică faptele din acea noap­te, relatate de cei care au fost im­pli­cați în mod direct: su­pra­vie­țu­itori, familiile acestora, au­to­ri­tăți și de către cei care au luat par­te la operațiunile de salvare, adu­cînd un elogiu celor 63 de victi­me.

Cadrele care sînt folosite la re­constituirea momentelor de di­nainte și după izbucnirea in­cen­di­ului sînt filmări realizate cu te­le­foanele mobile ale celor care au supraviețuit dezastrului.

Dar acesta nu este primul film realizat pe baza tragediei care a avut loc acum patru luni de­oa­re­ce postul TV Digi 24 a sărbătorit cei 4 ani de la înființare dedicînd ziua de 1 martie victimelor de la Co­lec­tiv printr-un documentar numit „Un minut și o secundă” realizat de către echipa emisiunii „Ro­mâ­nia Furată”.

Cele două documentare fo­lo­sesc aproape aceleași personaje pentru a relata firul poveștii din acea noapte. Deși subiectul ră­mî­ne același, există mici diferențe între cele două. Cel realizat de Dis­covery Channel este parțial po­ves­tit în limba engleză, doar de­cla­rațiile fiind lăsate în română, iar cel de la Digi 24 nu prezintă în ordine cronologică povestea ci a­mestecă personajele și cadrele a­leatoriu, iar aceste mici dife­ren­țe au împărțit privitorii în funcție de preferințe.

Ambele documentare pro­voa­că, prin imaginile pe care le pre­zin­tă, un șoc emoțional puternic, și de aceea au stîrnit și mari controverse pe rețelele de so­cia­li­za­re, mai ales că s-au folosit numele reale ale victimelor și pozele aces­tora. Astfel, dacă unii au fost de acord cu acest lucru, ceilalți au protestat deoarece a fost încălcat dreptul la intimitate al celor su­fe­rinzi.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top