„La Justiție” nu e frumos să pui întrebări

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la „La Justiție” nu e frumos să pui întrebări 46
La „Justiție” nu e frumos să pui întrebări

Doi jurnaliști au rămas săptămîna trecută fără acreditări la Ministerul Justiției, după ce Ministerul a refuzat prelungirea acestora, invocat fiind art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Acest pasaj menționează însă că „Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii”. Lucru care nu s-a întîmplat, Ovidiu Oanță de la ProTV și Ionela Arcanu de la Realitatea TV putîndu-li-se imputa doar faptul că au adresat întrebări incomode ministrului Justiției, Tudorel Toader.

„Tudorel Toader își duce la bun sfîrșit amenințarea: Ministerul Justiției mi-a retras acreditarea. Oficial mi s-a comunicat că mi se refuză acreditarea pentru 2019, răspunsul fiind dat, nu în două zile, la cererea din ianuarie, ci la două luni distanță. În plus, nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiției. Probabil prin sutele de întrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiției”, a scris Ovidiu Oanța pe Facebook, revenind ulterior cu încă un mesaj în care afirma faptul că „în repetate rînduri Tudorel Toader mi-a spus că îmi va interzice accesul în minister, revoltat de întrebările mele deranjante”.

Ionelei Acanu nu i s-a prelungit acreditarea de la Ministerul Justiției fiind invocat același articol, și, la fel ca în cazul lui Ovidiu Oanță, nu a fost menționat vreun moment în care ar fi afectat activitatea ministerului. În plus, într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader afirmă că cei doi nu ar fi respectat de fapt „regulile de conduită” și că Tudorel Toader ar fi făcut „în repetate rînduri apel pentru respectarea respectivei clauze”.

La puțin timp însă, premierul Viorica Dăncilă ar fi intervenit în aplanarea acestui conflict, Tudorel Toader afirmînd într-un final că a revenit asupra deciziei. Deocamdată însă cei doi jurnaliști nu și-au primit acreditările, iar reprezentanții postului ProTV menționează că „refuzul oferit de Ministerul Justiției nu conține nici un fel de explicație cu privire la motivul pentru care a fost respinsă cererea de acreditare pentru anul 2019 a jurnalistului Ovidiu Oanță, unul dintre cei mai competenți și experimentați profesioniști din domeniu”, adăugînd totodată că intenționează să conteste decizia prin care se refuză prelungirea acreditării jurnalistului lor.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top