Soarele lui Puiu n-a răsărit

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Soarele lui Puiu n-a răsărit 1

Deși a apărut în 2010 și a făcut înconjurul festivalurilor de film de pe tot globul, la Iași „Aurora” nu a a­juns decît primăvara asta, cînd pereții cinematografului Victoria încă erau îm­bră­cați în brumă. Nu putea exista un de­cor mai potrivit pentru o peliculă care transformă realitatea într-un fe­tiș. Cele trei ore s-au scurs greu, în­ghe­țat.

S-au scris sute de cronici despre „Aurora”, atît în străinătate, cît și în ța­­ră, unde fiecare mișcare regizorală a fost disecată mai ceva ca revoluția de la ’89. Pentru spectatori, filmul ră­mî­ne prins între cele patru laturi ale ecranului imens.

Prima scenă se desfășoară în bucătărie, unul dintre locurile-e­ti­che­tă ale lui Cristi Puiu, iar personajele poar­­tă rar discuții cotidiene. Viorel, personajul central, este un tip medi­o­cru care se plimbă prin o­raș timp de trei ore. Mai aflăm pe parcurs că e di­vor­țat, are o fiică și o a­man­tă – un por­tret un pic prea facil pentru o poveste care se vrea tulburătoare. Personajul „vorbește” mai mult prin inexpresivitatea sa, decît prin replici sau prin stări jucate. În unele scene, ex­presia personajului este tîmpă, iar în momentul în care-și proptește arma sub bărbie, pe față nu-i tremură nici un mușchi. Relația lui Viorel cu părinții lui (posibil adoptivi) încearcă să dez­vă­luie un morman de complexe adînc înă­bușite în mintea lui. Scenele culmi­nante sînt cele în care Viorel îm­puș­că două persoane, iar finalul îl surprin­de în secția de poliție în care ajunge be­ne­vol, pentru a-și mărturisi crima. Cei doi polițiști crează o atmosferă a­proa­pe de comedie clasică, o încercare de a arăta încă o dată cum stau lucrurile  în România.

În fine, pelicula n-a făcut mari fu­­rori și asta ar fi o problemă. Lui Cris­ti Puiu i-au fost aduse mai multe re­pro­șuri și foarte puține n-au fost justifica­te. De exemplu, titlul care nu-și gă­seș­te nici o explicație, măcar tangen­ți­a­lă pe parcursul celor trei ore. Chiar și re­­feritor la casting, lui Puiu nu-i este im­­­putat faptul că a jucat rolul principal, ci mai degrabă motivul pentru care a făcut-o: „n-am găsit pe nimeni mai potrivit”. Apoi, s-a mai spus că filmul e prea lung ca să merite așteptarea. Și Puiu a recunoscut-o: „vă previn că e un film lung și plictisitor și nu mă su­păr dacă plecați”. Dar, dacă filmul e fă­cut pentru public restrîns, în săli de 20-30 de persoane, de ce să-l aduci în fața unui public de ordinul sutelor și să spui că „filmul ăsta nu-i pentru ma­se”?

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top