Schimbul de fete

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Schimbul de fete 6

„Nu ajungi să ai 500 de milioa­ne de prieteni fără să-ți faci și cîțiva ina­mici”, anunță posterul The So­cial Network, producție ca­re, la sfîrșit de an, revigorează piața ci­ne­­mato­gra­fi­că, 2010 fiind relativ slab în ceea ce pri­vește încasările fil­me­­lor.

Supărat că l-a părăsit prietena, Mark se întoarce în camera de că­min, deschide laptopul și calculato­rul, scoate berea de la rece și se-apu­că de lucrat la Facemash, o plat­formă ce înglobează pozele aproape tutu­ror studentelor din universitate și per­mite utilizatorilor să le compa­re, do­uă cîte două. După succesul acestui site, este confruntat de Ca­meron și Tyler Winklevoss, care-i pro­pun să lucreze împreună la o pa­gin­ă care să adune la un loc toți studenții din Harvard. Și de-aici a pornit tot.

The Social Network este po­ves­tea ideii care a adus la apariția Facebook-ului, a dezvoltării platfor­mei de socializare și a celor două mari procese care au urmat, unul in­tentat de frații Winklevoss, pentru furt intelectual și celălalt de către Eduardo Saverin, fostul său par­te­ner și cofondator, care a fost lăsat fă­ră acțiuni la companie.

Filmul reușește fin să portre­ti­ze­ze punctele cheie ale evoluției platformei de socializare, precum ideea tînărului de-a implementa funcția ca utilizatorii să-și poată afișa statutul și interesul social. „Asta conduce via­ța în universitate, de-asta unii vin la anumite cursuri, despre asta va fi și Facebook, pentru că oamenii, pînă la urmă, vor vrea să agațe pe cineva”.

Însă este mai mult decît atît. Din perspectivă psihologică, aduce amin­te de încercarea unui tî­năr care a ob­ți­nut punctaj maxim la SAT (Scho­lastic Aptitude Test, pro­bă standardizată de admitere la universitățile din SUA) de a se integra în comunitatea de studenți, eventual de a intra într-una din frățiile din cam­pus și, mai ales, motiv pentru care se și bănuiește că ar fi creat Face­book, de a o impresiona pe Erica.

Este impresionantă și tăria cu care le răspunde tînărul procurori­lor. „Aveți parte din aten­ția mea – valoarea minimă. Res­tul este concentrat asupra bi­ro­u­ri­lor Facebook, unde colegii mei, împreună cu mi­ne, facem lucruri de care nimeni din camera aceasta, inclusiv și în special clienții dumneavoastră, nu este capabil din punct de vedere intelectual sau creativ.”

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top