Pădurea cobailor în negru

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Pădurea cobailor în negru 2

Un grup de tineri care vor să pe­trea­că o vacanță sau un weekend în vi­zi­tă la țară, eventual în pădure, unde se ascund de obicei coșmarurile o­me­ni­rii, este în general, premiza cli­șe­is­ti­că a unui film de groază american.

De o­bicei, adolescenții înfruntă monștri sau psihopați scoși din mintea unui s­ce­­narist cu prea multă imaginație, a­poi mor unul cîte unul și în final apare vi­novatul – „surpriză”, care, de fapt, nu surprinde pe nimeni. „The cabin in the woods” (n.r.: „Cabana din pădure”) își propune să schimbe această ten­din­ță și să facă o legătură între aproape toate peliculele de groază de pînă acum.

Filmul începe însă exact după for­mu­la consacrată în care niște adoles­cen­ți își petrec un weekend într-o ca­ba­nă dintr-o pădure, dar odată ajunși a­colo, scenariul se împrospătează iar per­­sonajele sînt manevrate de niște pă­pu­șa­ri care pariază pe moartea fiecăruia. As­tfel, Dana, Kurt, Jules, Marty și Hol­den sînt prezentați ca fiind niște stu­denți cu bun simț și departe de o­ri­ce caracter tras la indigo în multe fil­me de groază. Din umbră însă cineva îi tran­s­for­mă în ceea ce nu sînt, modelîndu-i în­tr-un tocilar, un sportiv guraliv și un pe­trecăreț stupid. Asta pentru că au de­venit cobaii unui proiect de tip Big Brother în care sînt monitorizați de pă­pu­șari, o grupare guvernamentală ca­re ac­ționează doar pentru a determina ti­ne­rii să reacționeze exact ca persona­je­le unui astfel de film. Însă, ei nu ur­mă­resc doar propria distracție, ci în­cear­că să sugereaze telespectatorilor prin­cipiul „nevoile multora le depășesc pe ale celor puțini”. În plus, pelicula con­ți­­ne și tributuri aduse genului horror, de la a­parițiile unor monștri și fantasme pî­nă la clasicele lichidări sîngeroase, pe ca­re scenaristul le folosește pentru a de­termina publicul să ghicească în ca­re alt film le-a mai văzut.

Deși „The cabin in the woods” es­te pus în categoria horror, toate mo­­men­te­­le de spaimă sînt distruse fie de o sce­nă comică, fie de săritul din colț al u­nei creaturi care fac spectatorul să tre­sară pentru un moment. Însă po­ves­tea se concentrează mai mult pe miste­rul cabanei și al dirijorilor din spa­te­le ei, lăsînd momentele de groază doar pen­tru background.

Tot scenariul este realizat ca o ma­re teorie a conspirației filmelor de gro­ază și aceasta îl scoate foarte mult în evidență. Pelicula încearcă să schim­be regulile jocului de frică în așa fel în­cît acesta să nu fie ca într-un film de­ja cunoscut, ci cu un costum diferit de Halloween.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top