Fantasmele unei lebede

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Fantasmele unei lebede 2

Despre obsesii știm că sînt niște i­dei fixe, inadecvate, care ne preocupă pînă la eroziunea conștiinței, pînă la moarte, chiar. Despre frumoasa ba­le­rină Nina Sayers (Natalie Portman) știm că ambiția și stilul de viață rigu­ros și programat, cu ritualuri precise, a­semeni unei slujbe bisericești, o de­fi­nesc întru totul. Despre mama ei, știm că o iubește pînă la limita nebuniei, a sutelor de portrete pe care le pictează în fiecare seară, alimentîndu-și, în fe­lul acesta, dragostea și momentul ra­tă­rii.

Mai e și concurența dintre bale­rine, dar aceasta joacă un rol infim în transformarea Ninei. Fetița cu zîmbet su­av și ochi mari, limpezi, slabă și î­nal­tă cît o lumînare, ne cucerește încă din primele secvențe ale dramei „Black Swan”. O vedem antrenîndu-se riguros în fiecare dimineață, firavă ca un fluture și cu perseverența împrumu­tată de la maică-sa (Barbara Her­shey). Ne sperie pentru prima oară a­tunci cînd aflăm că are obiceiul prost de a-și zgîrîia pielea spatelui. Apoi, își ju­poaie cuticulele din jurul unchiilor și le aruncă în chiuvetă, are vedenii care o chinuie în timpul dansului și de ca­re nu poate evada nici în pat.

După ce ne-am imaginat-o pe a­ceastă ființă firavă, transparentă și atît de determinată, cealaltă balerină, Lily, intră în trupă cu o forță uimitoare. Spre deosebire de Nina, Lily e creolă, cu trăsături pline, foarte îndrăzneață și îm­­­păcată cu personalitatea ei. Mai mult, în imaginația eroinei, aceasta tin­­­de să îi fure rolul din spectacolul de ba­let „Lacul lebedelor”, să îl cu­ce­reas­că pe Thomas, directorul teatrului. În rea­­litatea construită din hi­me­re­le Ni­nei, cele două balerine se dro­ghează și fac apoi dragoste.

Pînă aici, ai impresia că ai ajuns la limita tensiunii. Nu se poate mai mult de atît, îți spui. Ai trecut printr-o cri­mă, prin scene de senzualitate ma­xi­mă, prin delirul unui personaj cu chip de înger, se poate mai mult? Mai e și mo­mentul cînd trupul balerinei prinsă în clipa unui act de balet se acoperă cu pe­naj negru, lucios, dar deja ai impresia că știi deznodămîntul. Unul fals, vei descoperi, iar asta nu te va mai surprinde deloc.

„Black Swan” e un film-tornadă. Niciodată nu te-ai fi gîndit că lebedele cu gît lung și arcuit se pot sinucide.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top