Căpitanul, cel mai iubit erou american

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Căpitanul, cel mai iubit erou american 12

Titlu: „Captain America: The Winter Soldier”
Regizor: Joss Whedon
An: 2014
Actori:  Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson
Gen: Acțiune

Filmele cu super-eroi s-au transformat, din punct de vedere financiar, în mine de aur pentru cei de la Marvel. În cei aproape zece ani de cînd a explodat cu adevărat franciza, pasul de la pelicule construite din clișee și e­fecte vizuale la așa-numitele „blockbus­te­re“ de vară s-a văzut în primul rînd la nivel de box-office. Însă ultimele apariții cinema­to­gra­fice din aceeași linie arată și că pro­duc­țiile în sine s-au rafinat atît la nivelul pre­zen­tării poveștilor, acestea avînd o intrigă mult mai complexă, cît și la nivelul personajelor, profilul actorilor selectați mulîndu-se mult mai bine pe cel al super-eroilor portretizați.

Ultima astfel de apariție, Captain Ame­rica: Winter Soldier, care a avut premiera pe 4 aprilie, și-a acoperit de cîteva ori costurile de producție din încasările obținute în pri­mul weekend de cînd rulează în cinema­to­grafele din toată lumea. Și a făcut-o pe un me­rit al poveștii, nu (doar) al efectelor spe­cia­le. Povestea, pe scurt, îl găsește pe Steve Rogers, Captain America, în miezul unei con­spirații de peste 40 de ani, crescută în sînul organizației care l-a trezit la viață, SHIELD. O conspirație pe care a crezut că i-a pus sfîrșit la finalul primului film, dis­tru­gînd formațiunea nazistă HYDRA și scu­fun­dîndu-se împreună cu ultimul avion al flo­tei aeriene care pleca să distrugă capitalele lumii.

Deși are cîteva dintre reperele clasice ale unui film cu supereroi (de la costumele mu­la­te la replicile ), povestea filmului este țesu­tă foarte bine pe scheletul unui film de spi­o­naj. A doua ecranizare a Căpitanului are ca piatră de temelie prestația ireproșabilă a ac­to­rilor din rolurile principale. De fapt, din toate rolurile. Scarlet Johansson, cu o voce răgușită și cu un puternic accent rusesc, trans­formă drama Văduvei Negre, Natasha Roma­noff, fost agent KGB lipsit de o identitate, într-una personală, într-una a importanții i­dentității și a multitudinilor de adevăruri pe care ni le țesem în jurul nostru. Chris Evans, eroul principal, e prototipul soldatului fără misiune, care se identifică prin meseria sa, dar pe care a practicat-o pînă cînd a ajuns să se scalde mereu în cenușiul dintre acțiunile bine intenționate și consecințele neașteptate. Tot filmul, de altfel, este construit pe ideea de lipsă sau dobîndire a încrederii și, bi­ne­înțeles, continuă și mai mult rostogolirea bul­gărului de filme care a culminat cu Avengers și care s-a spart din nou apoi în poveștile individuale ale eroilor care au salvat în el New York-ul de invazia extraterestră (Iron Man, Capitan America sau Thor).

Cu o poveste spusă palpitantă, cu persoa­nje conturate foarte bine, cu eroi, cu efecte speciale interesante, care nu-ți obosesc ochii, partea a doua a Captain America pare a fi una dintre cele mai bune producții din universul Marvel a ultimilor doi ani.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top