Blugi rupți, americani

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Blugi rupți, americani 5

Majoritatea starurilor pop în de­ve­nire au nevoie, de obicei, de o pe­ri­oadă de timp în care să își de­fi­neas­că stilul și să impresioneze publicul aflat, ca și ei, la început de drum. În cazul Lanei del Rey lucrurile stau însă di­fe­rit.

Crescută pe străzile New York-ului, artista în vîrstă de 25 de ani a adunat de acolo diferite influențe mu­zi­cale și tonuri pe care mai apoi le-a transpus în versurile celor 15 piese ale albumului „Born To Die”. Deși acesta reprezintă al doilea material de studio, este totuși considerat a fi debutul Lanei pe scena muzicală, după încercarea din 2010 care a fost privită ca un eșec de către critici.

Însă daddy’s girl (n.r. fata lui ta­ta), cum a fost ea numită, dă materialului discografic un aer ce amintește de anii ’60, folosindu-se de zdrăn­gă­ni­tul de chitară și de percuție. În piesa de în­ceput, cea care dă și numele albumului „Born To Die”, Lana spune povestea fetei cuminți care se îndrăgostește de băiatul rău, cel care mereu are proble­me și nici un gînd să se liniștească. Cu 31 de milioane de vizualizări pe You­tube, videoclipul piesei a devenit vi­ral și datorită construcției, cu efect cinematografic, solista fiind însoțită și de o orchestră.

Pe acceași linie merg și melodiile „Blue Jeans” sau „Video Games”. Da­că în prima, cîntăreața recunoaște că „You fit me better than my favorite sweater” (n.r. „Mi te potrivești mai bine decît puloverul meu preferat”), în cea de-a doua încearcă să își împace iubitul într-o joacă sub forma unei ode „It’s better than I ever knew/ They say that the world was built for two” (n.r. „E mai bine decît aș fi crezut vreodată/ Se spune că lumea a fost constru­ită pentru doi”).

Și pentru că începutul albumului prezintă o poveste de dragoste, Lana în­cearcă spre finalul acestuia să își exer­seze înclinația spre hip-hop cu piesele „Million Dollar Man” și „Lolita”. A­ces­tea conțin frînturi ce amintesc de Kan­ye West, Lil’ Wayne sau Eminem, în­să se regăsesc pe un portativ mult mai fad, catalogat drept superficial și plin de clișee de către mulți specialiști din domeniu.

Întrucît expresivitatea și gravita­tea lipsesc din vocea artistei, acestea pot fi ușor trecute cu vederea și sînt compensate de versurile cu rădăcini în cul­tura americană. Iar criticii sînt siguri că piesa „National Anthem” nu va lipsi „de la nici un grătar sau petrecere de hipsteri dedicată zilei de 4 iulie”.

Mădălina MORARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top