Un madrigal pentru sirene

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Un madrigal pentru sirene 14
Un madrigal pentru sirene

alt-J e genul de trupă de care-i posibil să mai fi auzit dacă nu ești tipul ăla de persoană care ascultă doar doi-trei artiști mai cu­nos­cuți, pe-ale căror cîntece le știe pe dinafară, și care alege ca pe restul să-i ignore. Băieții din band s-au întîlnit la Universitatea din Leeds prin 2007 și-atunci s-au gîndit să se-apuce de-un proiect muzical împreună. Și-așa a ie­șit ∆ (alt-J).

Abordînd un stil non-conformist, membrii trupei au făcut dificilă, sau mai degrabă imposibilă, încadrarea lor într-un gen muzical anume. O să-i găsești categorisiți pe diferite site-uri cîntînd ba pop, ba folk sau indie rock. Iar dacă te uiți după numele trupei, o să ră­mîi înțepenit în fața unei litere grecești, ∆ (del­ta), și-o să te întrebi, simplu – de ce? Ei bine, nu­mele trupei se pronunță „alt-J” pentru că, prin combinația de taste „alt+J” pe-un Mac, apare simbolul ∆, care-ar sugera, spun ei, ideea de schimbare.

„There was a wayward lad crept out one morning/ The ground to be his bed, the sky his awning” – încep al treilea și cel mai scurt al­bum al lor, „Relaxer”, cei patru membri ai tru­pei. Ca și cînd ai asculta un vechi madrigal (n.r. scurtă compoziție în versuri, cultivată mai ales în societatea medievală și conținînd e­lo­gii galante la adresa unei femei) englez, te faci comod și-ți iei o figură boemă, privind me­lan­colic cerul și gîndindu-te la cei 3WW (three worn words) care dosesc, în dedesbutul lor, un „te iubesc” uzat.

Totuși, „Relaxer” nu pare a fi cel mai ni­me­­rit nume pentru album, care os­ci­lează cînd spre partea de rock, cînd pe cea de folk, și ca­re este peticit cu referințe obscure, pe care ci­ne­va din afara trupei nu le-ar putea înțelege.
Fără să fie vulgari, cei de la alt-J trec de la po­vești cu sirene care se relaxează pe-un cîmp, împreună c-un băiețaș pudibond, la tensiu­nea care vine odată c-o despărțire de iubit sau iu­bită și-ajung, spre final, să-i cînte o baladă lui Adeline. Cele opt melodii te vor ține „relaxat” 39 de minute, timp în care o să mai simți ne­vo­ia să pui și pauză și să te gîndești mai bine la ceea ce tocmai ai auzit. La final, îți mai ră­mî­ne doar să descarci cele opt melodii, să le aduni într-un playlist pentru zilele călduroase care ur­­mea­ză și să-ți pregătești o limonadă.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top