Președinte pentru literați

Informare Niciun comentariu la Președinte pentru literați 1

Campania electorală din rîndul oamenilor de litere trece neobservată, ascunsă în spatele mai marilor din politică. Totuși, luni, 23 noiembrie, Uniunea Scriitorilor din România se va alege cu un nou președinte. Cei cinci candidați: Nicolae Manolescu, care e președinte din 2005, Ștefan Agopian, Nicolae Breban, Dan Mircea Cipariu și Constantin Stan vor lupta pentru următorul mandate de patru ani, fiind aleși de către delegații desemnați la Adunările de filiale și secții. Și chiar dacă ne aflăm în lumea metaforelor și a finețurilor artistice, cînd vine vorba de funcții, toate dantelăriile sînt date la o parte, în favoarea acțiunilor „de campanie”.

Astfel „candidatul la președinția Uniunii Scriitorilor din România (USR) Ștefan Agopian îl acuzã pe actualul președinte, criticul literar Nicolae Manolescu, de iresponsabilitate în cheltuirea bugetului instituþiei.”(Gândul, 6 noiembrie). Toți candidații au și programe electorale, propunînd reforme peste reforme în sînul instituției. Acestea vor fi expuse în cadrul Conferinței Naționale a USR, organizată începînd cu ora 9.00, la Sala Amfiteatru a Teatrului Național din București.

Programul lui Nicolae Manolescu include „redefinirea raporturilor USR cu statul român” și provocarea care rezultă din „tendința de marginalizare a literaturii și a lecturii pe plan social” (România Liberă, 22 noiembrie). Ștefan Agopian este ceva mai rezervat: „criza se va accentua și ea nu va ocoli Uniunea Scriitorilor. De aceea cred că lansarea unor programe generoase, a unor promisiuni la fel de generoase, dar fără acoperire, este o utopie, cel puțin pentru 2010” (România Liberă, 22 noiembrie). Dan Mircea Cipariu propune „realizarea unor proiecte care să atragă sponsori, dar și realizarea unui anuar care să ajute membrii USR să se cunoască între ei” (România Liberă, 22 noiembrie).

Romancierul Nicolea Breban, trecut și el pe lista aspiranților la președinție dorește „reorganizarea Uniunii Scriitorilor pentru întărirea vizibilității USR, dar și reorganizarea librăriilor și a punctelor de desfacere ce au fost în proprietatea Uniunii”(România Liberă, 22 noiembrie).

Ultimul, dar nu cel din urmă, scriitorul Constantin Stan propune „înființarea unui departament de imagine și relații publice care să stabilească o strategie de îmbunătățire a imaginii.” (România Liberă, 22 noiembrie). Prin urmare, avînd atîtea opțiuni, valorile democratice ale țării nu vor avea de suferit. Asta în cazul în care nu se ajunge la turul doi.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top