Canaf la butonieră

De pe scena Iașului, Informare Niciun comentariu la Canaf la butonieră 20
tirg martisoare golia

Simbolul mărţişorului stă în ma­gia pe care o poartă. Aşa credeau la început oamenii şi îşi puneau în­crederea în puterea canafului alb cu roşu sau alb cu negru, semni­fi­cînd părţi contrarii: căldură-frig, fer­tilitate-infertilitate, vară-iarnă. Po­veştile care s-au ţesut în jurul măr­ţi­şorului au rămas legende, iar as­tăzi accentul cade pe inventivita­tea realizării lui.

La tîrgul handmade „De măr­ţi­şor la Golia” care a avut loc de pe 21 februarie pînă pe 1 martie, no­ro­cul, dragostea şi fericirea au stat în mîinile dibace ale celor care au confecţionat aceste simboluri ale primăverii. Ajuns la a IV-a ediţie, evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi, cu sprijinul Pri­mă­riei Municipiului Iaşi şi al Con­si­liu­lui Judeţean Iaşi, fiind parte din­tr-o serie de acţiuni care promo­vea­ză Iaşul şi Ansamblul Monument Istoric Mănăstirea Golia, unde se desfăşoară tîrgul. De la ora 10.00 pînă la 17.00 participanţii şi-au ex­pus mărţişoarele făcute din materiale care mai de care: croşetate şi îm­ple­tite, mărţişoare tip goblen, din fetru, din sticlă pictată manual, fe­li­citări quilling, mărţişoare din fi­mo, mătase, lemn sculptat, răşină transparentă, bijuterii din piele şi pietre semipreţioase, obiecte decorative realizate prin tehnica şer­ve­ţe­lului.

Mărţişorul e văzut în atîtea fe­luri, cîte perechi de ochi şi cîte su­flete sînt. Astfel că doamna Scrab Ancuţa a preferat simplitatea măr­ţi­şoarelor bucovinene, făcute cu fir de mătase, cu simbolul horna­ru­lui sau trifoiului pentru noroc, al steluţei pentru succes, cel protector, al belşugului sau al vieţii. Venită pentru a doua oară la acest tîrg, poartă cu ea tradiţia din Gu­ra Humorului şi o împărtăşeşte ieşenilor. Trecătorii le admiră, însă pu­ţini cumpără. Preferă tarabele ieftine cu mărţişoare din plastic şi scli­pici la 50 de bani. Timpul a răpit din semnificaţia şi din gin­găşia aces­tor simboluri. Au devenit tot mai mari, iar de la firul alb cu roşu care purta o primăvară în­trea­gă, s-a a­juns la brăţări cauciucate lipsite de mesaj.

Autor:

Ancuța CIOCOIU

Studentă în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării. Înrămez realitatea din jur sub forma ei brută, dar păstrez mereu puţină naivitate în buzunar.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top