Politică radicală la Vatican

Informare Niciun comentariu la Politică radicală la Vatican 1

Iubit de săraci și de catolicii conser­vatori pentru viața sa umilă, dar cu o po­litică contestată de adepții unor practici moderne precum avortul sau transexu­alitatea, Papa Francisc, noul papă ales miercuri, 13 martie, și primul pontif de pe continentul American, are un trecut brăzdat de controverse.

De asemenea se așteaptă să fie schim­bate radical anumite practici ale Vaticanului. În primele 24 de ore ca papă, fostul Cardinal Jorge Mario Ber­goglio de Buenos Aires a înlocuit moda din secolele trecute revitalizată de predecesorul său. Astfel, el a hotărît să renunțe la pelerinele căptușite cu her­mină, la mocasinii roșii și la predicile e­rudite și să adopte o garderobă modestă. „Această alegere indică pentru biserică simplitatea, sărăcia și rigoarea», a de­cla­rat reverendul Antonio Spadaro, edito­rul La Civiltà Cattolica, un ziar iezuit apro­piat de Secretariatul de Stat al Vatica­nului.” (nytimes.com, vineri, 15 martie)

Cu toate că se bucură de susți­ne­rea oamenilor obișnuiți, acuzațiile de acum 40 de ani îi bîntuie actuala carieră, deși acestea nu au fost niciodată recunoscute de actualul pontif. „În dimineața de 23 mai 1976, mai mult de o sută de sol­dați au coborît din mașini în fața unei biserici din mahalaua Bajo Flores din sudul Buenos Airesului și au răpit doi preoți iezuiți, care au fost reținuți și tor­turați la Școala Navală de Mecanică timp de cinci luni. După eliberarea lor, cei doi l-au acuzat pe Bergoglio (n.r. actualul Papa Francisc), liderul de atunci al Ordi­nului Iezuit din Argentina că i-ar fi aban­donat.” (guardian.co.uk, vineri, 15 martie)

Aceste acuzații sînt înlăturate însă de un interviu din 2010 publicat într-un ziar argentinian pentru care fostul cardi­nal a povestit că a ascuns persoane cău­tate de armată pentru orientarea lor poli­tică, pe alții i-a ajutat să plece din țară și că a făcut presiuni asupra armatei pentru eliberarea celor reținuți.

Politica sa radicală însă a înde­păr­tat o parte dintre credincioșii cu o viziune li­berală. „Acesta s-a opus cu putere le­ga­lizării căsătoriilor homosexuale în Ar­gen­tina, țară unde avortul este interzis. Pa­pa Francisc s-a ridicat de asemenea îm­po­triva dreptului acordat transexua­lilor de a-și schimba sexul la starea ci­vilă. În septembrie 2012, i-a criticat pe preoții ce refuzau să boteze copiii năs­cuți în afara căsătoriei, calificîndu-i «ipocriți».” (mediafax.ro, joi, 14 martie)

În ciuda atitudinii sale conservatoa­re, fostul cardinal care prefera trans­portul în comun și care alesese să trăias­că într-o cămăruță modestă în locul clă­dirii somptuoase destinată acestuia și ­să-și gătească singur, este un pontif apro­piat de oamenii simpli. Cu toate acestea se vor găsi persoane care vor contesta vizi­unea Papei Francisc și vor zice despre aceasta că este „din timpurile me­die­vale și ale Inchiziției ”, la fel cum a procedat și președintele Argentinei Cristina Fernandez.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top